Rusija i Kina projiciraju vojnu moć u Afriku i ukazuju na novu sferu utjecaja

Prve ikada održane zajedničke pomorske vježbe uz sudjelovanje Rusije, Kine i Južne Afrike bi trebale biti održane krajem studenog u blizini Cape Towna, što ukazuje na promjenu sfera utjecaja u Africi, piše The Times. Moskva i Peking redovito održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima sudjelovati prvi put, a sljedeći tjedan će predsjednik Putin na summitu u Sočiju ugostiti čelnike više od 40 afričkih zemalja, navodi se u članku.

FOTO: logicno.com

Rusija, Kina i Južna Afrika održat će svoje prve zajedničke mornaričke vježbe u blizini Cape Towna sljedećeg mjeseca, prenosi The Times. Domaćin će biti Južnoafrička mornarica sa sjedištem u obližnjem lučkom gradu Simons Town. Kako se navodi u službenom priopćenju predstavnika Ministarstva obrane Južne Afrike, svrha ovog zajedničkog događaja je razvijanje “pomorskog gospodarstva”, kao i “interakcija i jačanje veza između mornarica zemalja sudionica”.


Pomorske vježbe velikih razmjera uz sudjelovanje ruske, kineske i južnoafričke vojske zakazane su za posljednji tjedan studenog, objašnjava The Times, pozivajući se na poruke s informativnog portala u vlasništvu vojnog odjela Južne Afrike. Međutim, za sada nema točnih podataka ni o vrstama ratnih brodova, ni o ukupnom broju vojnog osoblja koje se planira koristiti. Sve tri države su članice grupe BRICS koja ujedinjuje zemlje s „ekonomijama u razvoju“. Rusija i Kina redovno održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima sudjelovati prvi put, stoji u članku.


„To je još jedan dokaz promjenjive dinamike utjecaja na kontinentu. Rusija širi svoju sferu interesa u Africi i tamo jača svoj utjecaj. A predsjednik Putin će uskoro primiti čelnike više od 40 afričkih država na summitu koji će se održati sljedeći tjedan u crnomorskom gradu Sočiju”, piše autor.


Vlasti Nigerije su već najavile da se na marginama ovog summita nadaju potpisu sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji s Moskvom. Takav dogovor ne samo da će pomoći vladi Nigerije u borbi protiv terorističkih skupina, već će i otvoriti vrata za isporuku ruskog oružja, kao i za aktivno sudjelovanje Rusije u obuci vojnog osoblja, predviđa The Times. 

Mnogi zapadni mediji redovito dobivaju izvještaje o opskrbi ruskim oružjem i opremanju vojski u ostalim zemljama u Africi, stoji u članku.


Ruska prisutnost u Južnoj Africi datira još od aparthejda, kad je Sovjetski Savez pružio vojnu pomoć Afričkom nacionalnom kongresu na čelu s Nelsonom Mandelom, a danas je ANC vladajuća stranka u zemlji. Ti su se kontakti proširili i ojačali kad je Južnoafričku Republiku na čelu s Jacobom Zumom zamijenio sadašnji predsjednik Cyril Ramaphosa. Konkretno, južnoafrički potpredsjednik David Mabuza liječio se u Rusiji nakon što je navodno otrovan tijekom odmora 2015. godine, ali promatrači sugeriraju da njegovi kontakti s Rusijom “nisu ograničeni na medicinska pitanja”, piše The Times.


Što se tiče bivšeg predsjednika Zume, on je u jednom trenutku aktivno podržavao zaključivanje “vrlo kontroverznog”  sporazuma prema kojem je Rusija trebala izgraditi osam nuklearnih reaktora za južnoafričke elektrane ukupne vrijednosti 80 milijardi dolara. Prema kritičarima, provedba ovog sporazuma mogla bi dovesti do “bankrota” Južne Afrike, naglašava se u članku.


Međutim, svi planovi za izgradnju ruskih energetskih jedinica u Južnoj Africi stavljeni su na čekanje nakon što je Zuma svrgnut s vlasti prošle godine zbog brojnih optužbi za korupciju, a treba vidjeti u uvjete ovog ugovora, rokove i načine otplate, jer praksa Moskve nije svoje partnere ugušiti kreditima i pobjeći.


U međuvremenu je ukupno osam afričkih zemalja potpisalo sporazume s Rusijom o nuklearnoj suradnji, što potvrđuje The Ties, stoga je nemoguće da su se Afrikanci u suradnji s Moskvom odlučili na „kolektivno samoubojstvo“.


U svakom slučaju, ono što najviše brine autora članka je projiciranje vojne moći Rusije i Kine u Africi, na kontinentu koji se, poslije Azije, smatra područjem najvećeg ekonomskog rasta u XXI stoljeću.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram