RUSIJA DONELA ODLUKU KOJA JE RAZBESNELA AMERIKU: Venecuela ne mora da strahuje od napada!

Vojne vežbe oružanih snaga Rusije i Venecuele, koje će biti održane 24. jula u ovoj latinoameričkoj državi, imaju za cilj da ojačaju odbrambene sposobnosti te zemlje, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa zamenikom američkog državnog sekretara Dejvidom Hejlom u Helsinkiju.

FOTO: intermagazin.rs

„Borbena obuka i vežbanje koordinacije akcija oružanih snaga u bilo kojoj situaciji neodvojivi su element vojne organizacije u svakoj državi“, rekao je Rjabkov novinarima.


„Stoga ne bih rekao da ovde postoje neke zadnje namere ili neki signali. Sve se radi u okviru prakse koja je univerzalna. To se radi u svakoj državi“, dodao je zamenik šefa ruske diplomatije.


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je u petak da će se 24. jula održati vojne vežbe u čast godišnjice osnivanja Bolivarske republike, a radi zaštite Karipskog mora, venecuelanske obale i granica. Prema rečima predsednika, to će biti civilno-vojne vežbe za proveru nacionalne odbrane, zaštitu mora i granica.


Pritisak Amerike na Venecuelu


Rjabkov je naglasio da je za Moskvu nedopustiv pritisak SAD zbog saradnje Rusije i Venecuele.


„Jasna nam je njihova težnja da se naduvava taj faktor (prisustva ruskih stručnjaka u Venecueli) radi političkih ciljeva, da se on predstavi kao jedan od razloga za nastavak oštre politike SAD prema Madurovoj vladi. Za nas je ta politika nedopustiva. Mi to i govorimo Amerikancima“, rekao je Rjabkov.


„Vidimo kako oni pokušavaju da ometu normalnu saradnju sa vlastima u Karakasu u različitim sferama, i to smo im i rekli. To je jedno od pitanja u kojima imamo velike nesuglasice sa SAD. Međutim, mi ne izbegavamo dijalog“, naglasio je Rjabkov.


Zamenik šefa ruske diplomatije smatra da isporuke ruske vojne tehnike Karakasu ne narušavaju ravnotežu snaga u regionu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram