Connect with us

Regija

ROJTERS PIŠE O GUČI: Uspavani gradić u valovitim brdima Srbije DOMAĆIN JE NAJVEĆE ŽURKE U ZEMLJI!

Published

on

Sabor trubača u Guči privukao je pažnju britanske agencije Rojters, koja ga opisuje kao “najživopisniji tradicionalni muzički događaj u Srbiji” i navodi da je ovogodišnji Sabor privukao hiljade ljudi koji uživaju u zvuku trube, i to ne samo Srbe, već i turiste iz celog sveta.

 – Guča, inače uspavani gradić sa oko 3.700 stanovnika u valovitim brdima jugozapadne Srbije, domaćin je najveće žurke u zemlji, sa 50 trubačkih orkestara koji se nadmeću za priželjkivanu Zlatnu trubu –  tako Rojters piše o Guči, tradicionalnom mestu održavanja Sabora, koji je počeo u četvrtak.

Za orkestre, kako one koji se takmiče za nagradu, tako i za one koji sviraju ispod desetina šatora punih gostiju – Srba, ali i stranaca – koji jedu, piju i vesele se, Sabor je prilika da dobro zarade, primećuje se u reportaži.

Tanjug

Opisujući atmosferu, Rojters navodi da “većina posetilaca pije pivo i šljivovicu dok je na meniju, kao i obično, meso sa roštilja ili lokalni delikatesi, ali i začinjeni kiseli kupus sa tri vrste mesa koji se satima krčka u kazanima”.

Britanska agencija napominje da je srpska policija, s ciljem da spreči teške saobraćajne nezgode kakve su se u prošlosti događale u vreme Sabora u Guči, naložila svima koji voze do Guče i iz ovog grada da urade alko-test.

Guča je, podseća britanska agencija, od 1961. godine, kada je tamo održan prvi dragačevski Sabor sa samo četiri orkestra i 2.500 posetilaca, dočekala više od 15 miliona ljudi.

– Ova muzika u Srbiji ima dugu tradiciju, koja seže još iz 1831. kada je kraljevskim ukazom formiran vojni trubački orkestar – zaključuje Rojters.

(Informer)

Popularno