RODITELJI OGORČENI ODLUKOM U Zeničko-dobojskom kantonu bez popuštanja mjera u vrtićima

Odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona o popuštanju epidemioloških mjera na nivou ovog kantona, donesena je i odluka da neće biti popuštanja mjera u predškolskim ustanovama do početka naredne školske godine.

FOTO: srpskainfo.com

Prethodnim mjerama je odlučeno da ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje mogu raditi u smanjenom kapacitetu, sa po 15 djece u grupama, što je u velikoj mjeri utjecalo na sve roditelje koji rade od kuće ili sa skraćenim radnim vremenom, a ponajviše na roditelje koji normalno idu na posao, ali su bili prinuđeni u posljednja dva mjeseca da uzimaju odsustvo sa posla u vidu bolovanja ili godišnjeg odmora.

Takođe, djeca koja pohađaju poludnevni boravak su automatski bila isključena sa spiska za normalno pohađanje vrtića, jer ne spadaju u prioritet.

– Usaglašeni smo da su ovakve mjere nedopustive. Besmisleno je da bez ograničenja mogu raditi kladionice, nargila-barovi ili igraonice za djecu, a da vrtić radi u smanjenom kapacitetu, iako ispunjava sve uslove Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, te posjeduje veliko dvorište u kojem djeca mogu boraviti, vani na zraku, kroz igru i druženje – istakli su roditelji.

Takođe, ističu kako je među roditeljima i dosta prosvjetnih radnika čija djeca nemaju mogućnost pohađanja vrtića, piše Klix.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram