Connect with us

Bosna i Hercegovina

Rijaset IZ u BiH posjetile delegacije Vesatijja i UNFPA

Published

on

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je danas Mutlaqa al-Qarawija, zamjenika predsjednika Upravnog odbora Centra za dijalog Vesatijja i direktora Centra Senada Ćemana.

Razgovarano je i o mogućoj organizaciji konferencije o islamskom odgovoru na moralnu svjetsku krizu, te o aktivnostima Centra kojeg je Rijaset IZ u BiH osnovao zajedno sa državom Kuvajt kako bi bio platforma međureligijskom i međumuslimanskom dijalogu te promociji ideje islamske umjerenosti.

Reis Kavazović je zahvalio Al-Qarawiju na podršci Kuvajta radu Centra, ali i drugim projektima IZ u BiH.

reis-sastanak-1

Također je danas Rijaset IZ u BiH posjetila i delegacija Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), koju su predvodili Samid Šarenkapić i Nađa Firdus.

Oni su zamjeniku reisu-l-uleme Husejinu ef. Smajiću prezentirali aktivnosti koje UNFPA provodi u ciljem podrške civilnim žrtvama rata, posebno žrtvama sistematskog silovanja.

Razgovarano je o modelima saradnje sa Islamskom zajednicom koja može biti uključena u podršku ovoj kategoriji žrtava rata, te je u tom kontekstu Smajić izrazio spremnost IZBiH da sa svojim imamima pomogne da se žrtve rata ne osjećaju isključene niti stigmatizirane u porodici i zajednici I da im se ponude i drugi oblici pomoći, javlja MINA.

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno