REZIDENCIJA BiH U BEČU Turković: Objekat u funkciji nakon rekonstrukcije

Ministarka inostranih poslova Bisera Turković i ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić posjetili su u Beču nekadašnju rezidenciju SFRJ, koja je u vlasništvu BiH.

FOTO: MIP BIH

Radi se o objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. je služio kao rezidencija bivše SFRJ. U objektu, poznatom i pod nazivom Dvorac Teramare, od 1993. do 2014. je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske.

Savezna kancelarija za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekat stavila pod zaštitu, kao objekat od istorijskog, kulturnog i javnog značaja.

Turkovićeva je tokom posjete rekla da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za BiH, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u sljedeće dvije godine.

Rekonstrukcija objekta bi trebala započeti nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačni izvještaj o stanju objekta.

Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, biće finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFRJ, saopšteno je iz MIP BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram