Connect with us

Auto moto

REVOLUCIONARNE PROMENE: Napunite bateriju za SAMO 5 minuta i vozite 480 kilometara!

Published

on

Kompanija StoreDot predstavila je na sajmu CUBE Tech Fair u Berlinu pogonske baterije za elektroautomobile koje bi mogle da dovedu do revolucije u razvoju ove vrste vozila.

Iako su sve više prisutni na putevima i ulicama gradova širom sveta, električni automobili i dalje nisu masovno prihvaćeni kao prevozno sredstvo. Pored relativno visoke maloprodajne cene, jedna od najvećih prepreka prodajnom bumu automobila na struju je predugo čekanje da se baterije napune, što umanjuje njihovu praktičnost u svakodnevnoj vožnji, a pre svega na dužim relacijama.

Zbog toga su u firm StoreDot rešili da naprave baterije koje mogu da se napune „super-brzo“, odnosno za samo 5 minuta, što je znatno kraće vreme od postojećih brzih punjača na kojima se baterije pune za 20-30 minuta. Osim toga, u kompaniji kažu da će automobil nakon toga imati dovoljno uskladištene energije da pređe narednih 480 km.

U StoreDot-u objašnjavaju da su njihove baterije „kombinacija slojeva nano materijala i organskih jedinjenja“. Takođe, prilikom izrade ovih baterija ne koristi se grafit koji je uobičajen u litijum-jonskim baterijama, jer on onemogućava veoma brzo uskladištenje električne energije.

Sistem FlashBattery još u fazi razvoja i usavršavanja ali da očekuju da bi u naredne tri godine ove baterije mogle da nađu put do produkcijiskih električnih automobila.

(Srbija Danas)

Popularno