Rešić: Čekamo stav RIK o sprovođenju referenduma u Tesliću

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da ministarstvo koje predvodi još čeka stav Republičke izborne komisije (RIK) o sprovođenju referenduma za opoziv načelnika opštine Teslić.

FOTO: Dejan Božić/RAS Srbija

– Kada je riječ o ovoj lokalnoj zajednici, situacija je jasna zato još čekamo stav RIK-a koji je bio dužan da ga dostavi, jer je tako propisano Izbornim zakonom Republike Srpske. Iako nismo u obavezi, tražili smo da nam bude dostavljen prije 10 dana i očekujemo da stav dobijemo – rekla je Rešićeva.


Ona je podsjetila da Opština Teslić ima specifičnu situaciju, jer Skupština ove lokalne zajednice nije usvojila izvještaj o sprovođenju referenduma za opoziv načelnika opštine.


– Osim ovoga, stav RIK-a nam je potreban da bismo mogli da djelujemo prema Vladi Srpske na zakonski propisan način. Kada dobijemo stav infomisaćemo Vladu o daljem djelovanju – dodala je Rešićeva.


 

Govoreći o situaciji u Prijedoru, Rešićeva je istakla da je problematično što oni kojima su građani povjerili mandate nisu pročitali Zakon o lokalnoj samoupravi.

– Načinili su određene propuste na sjednici Skupštine Grada Prijedora u februaru ove godine i po službenoj dužnosti smo ih u martu upozorili da treba da isprave nepravilnosti. Dali smo im rok od 30 dana, a dobili smo odgovor da imaju većinu i mogu da rade na takav način – kaže Rešićeva.


Ona je napomenula da je naredni korak propisan zakonom da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave uputi Vladi zahtjev o obustavi odluka Skupštine Grada Prijedora, jer nisu u skladu sa važećim propisima.


– Tu nema ničega ličnog, niti problematičnog, jer zakonom je sve jasno propisano. Sada je predmet u sudu, a kakva god sudska odluka da bude dužni smo je sprovoditi – rekla je Rešićeva.


Načelnik Teslića Milan Miličević ranije je najavio da će pokrenuti upravne sporove protiv Republičke izborne komisije Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u tim institucijama zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi.


Predstavnici skupštinske većine u Prijedoru tvrde da je Rešićeva na prijedlog svojih stranačkih kolega iz DNS-a poništila četiri rješenja Skupštine grada Prijedora jer ne odgovaraju interesima njene stranke, kojima su razriješeni dotadašnji i imenovani novi članovi gradske Komisije za izbor i imenovanja i Odbora za žalbe.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram