Connect with us

Bosna i Hercegovina

Reis Kavazović pozvao na dijalog između Bošnjaka i Srba

Published

on

Reis Kavazović / Vijesti.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović pozvao je danas političare u Bosni i Hercegovini i Srbiji da omoguće otvoren dijalog između Bošnjaka i Srba.

On je u Novom Pazaru ocijenio da bi “iznošenje na dnevnu svjetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, svima pomoglo u budućnosti”.

Vrhovni poglavar IZ BiH, kojoj organizaciono pripada i IZ u Srbiji, naglasio je da muslimani u dvije države imaju i dvije domovine, pokoravaju se njihovim zakonima, ali od tih država traže i da im se poštuju sva prava.

“Ni jedna, ni druga (BiH i Srbija) često nisu prema muslimanima bile domaćini kakvi bi trebali biti. Ni u Bosni nisu vratili imovinu Islamskoj zajednici”, naglasio je Kavazović.

On je na Fakultetu za islamske studije, gdje je svečano otvoren dio dograđenog prostora-objekta izgrađenog bez građevinske dozvole koji je mjesecima bio predmet medijske pažnje, ocijenio da se između dva naroda mora otvoriti nova stranica.

“Ovo mjesto (Fakultet za islamske studije) je najbolji znak kako se država ne treba ponašati i kako bi trebala da promijeni svoje prioritete i svojim građanima da ono što im pripada”, rekao je.

Kavazović je naglasio da političari treba da razumiju da su dva naroda prošla kroz teške historijske momente.

“Svjesni smo naše prošlosti, njne težine, rana i genocida, ali smo spremni i na saradnju i smatramo da je istina o nama i našim žrtvama i genocidu u Srebrenici važna za bolju budućnost”, rekao je reis IZ BiH.

“Ta istina je, možda, važnija za Srbe nego za nas (Bošnjake, muslimane), jer samo kajanje može osloboditi od greške, koju nije napravio srpski narod već pojedinci i grupice koje se povremeno pojave”, pojasnio je Kavazović.

Popularno