Connect with us

Bosna i Hercegovina

Regija Birač na nogama zbog straha od gubitka radnih mjesta

Published

on

Radnici, sindikalci i direktori kompanija “Alumina”, “Boksit” iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice te zvaničnici RS zatražili su od Osnovnog suda u Zvorniku da odblokira račun kompanije “Alumina”, koji je 12. aprila blokiran zbog potraživanja fočanske firme “Pavgord”.

Sa protesta u Zvorniku, na kojem se okupilo oko 3.000 ljudi, poručeno je da je “Alumina” zbog blokade računa do sada izgubila već 15 miliona KM te da bi, ukoliko se tako nastavi, ta šteta mogla biti daleko veća s obzirom na to da rad “Boksita” iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice zavisi od “Alumine”.

Radnici su zatražili i to da Vlada RS što prije održi tematsku sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda te da se “grdno varaju” svi oni koji misle da će se na ovom stati, odnosno da će se radnici povući sa protesta i da će sve ostati na tome. Najavljujući nove proteste, poručili su da čitava regija Birač zavisi od rada “Alumine” te da je nedopustivo da se neko igra tim sistemima i sudbinama ljudi zbog pojedinačnih i ličnih interesa.

“Ne smijemo dozvoliti da ‘Alumina’ stane, ali odgovorno tvrdim da, ukoliko ne bude hitno deblokiran račun, onda ćemo sredinom naredne sedmice fabriku morati da izvodimo iz radnog procesa zato što nestaje repromaterijala, u prvom redu lužine”, rekao je predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije “Alumina” Milorad Motika, dodajući da će, ukoliko bude potrebe, protesti biti radikalizovani jer se ne smije dozvoliti da ovaj gigant “po treći put bude opljačkan”.

Podsjećanja radi, račun “Alumine” blokiran je zbog potraživanja fočanske firme “Pavgord”, koja je još ranije za 6,4 miliona evra otkupila od Ukio banke potraživanja od više od 150 miliona KM, koliko je ta banka imala prema Fabrici glinice “Birač”, a čija je “Alumina” kćerka firma. Potraživanja te banke stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” nikada nije priznao, a povodom toga pred nekoliko sudova vodilo se i još se vodi nekoliko sudskih sporova. Zbog problema u “Alumini” međuljudski odnosi u Zvorniku i široj regiji su više nego poljuljani, a nedavno je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, rekao da mu “likvidacijom prijeti V.V.”, koji živi u Inđiji, “vedri i oblači” “Aluminom” i koji je opet s druge strane u bliskim odnosima sa pojedinim visokim zvaničnicima u RS.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije kompanije “Alumina”, rekao je da Osnovni sud u Zvorniku nije imao pravo da blokira račun te da nisu računali na posljedice, dok je Rajko Dukić, predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića, poručio da su se radnici okupili da bi spriječili rušenje kompletne regije Birač.

Kritike na račun pravosuđa nisu štedjeli ni zvaničnici RS pa je tako Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao da je “Alumina” najvažniji privredni resurs zvorničkog kraja te da je ogorčen zbog rada pravosuđa “koje je u funkciji kriminala i lopovluka, a ne društva i radnika”.

“Pravosuđe je odmetnuti dio društvenih interesa u RS i BiH, služi sebi i kriminalu, a ne pravdi i pravičnosti, što je dokaz i u ovom slučaju”, rekao je Dodik, dodajući da razumije radnike “Alumine” koji su izašli na proteste.

I Radovan Višković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je da mu je neobjašnjivo da je sudija, koji živi i radi u Zvorniku, “nonšalantno” donio odluku o blokadi računa bez sagledavanja posljednica koje takva presuda donosi.

Blokada računa “Alumine” ostaje na snazi

Osnovni sud u Zvorniku saopštio je danas da blokada računa kompanije “Alumina” ostaje na snazi dok se rješenje o izvršenju ne provede u cijelosti.

U saopštenju se dodaje da se rješenje o izvršenju ne mora provesti u cijelosti ako tražilac izvršenja, odnosno fočanska firma “Pavgord”, ne predloži odgađanje izvršenja, povuče prijedlog za izvršenje ili ukoliko dođe do obustavljanja izvršenja prema odredbama Zakona o izvršnom postupku.

Navodi se da je Osnovni sud u Zvorniku nadležan prema Zakonu o sudovima Republike Srpske i da u skladu sa rješenjem Višeg privrednog suda u Banjaluci od 21. januara 2016. godine postupa u predmetu Ukio banke iz Litvanije protiv “Alumine” iz Zvornika.

Postupajući po prijedlogu Ukio banke za izvršenje doneseno je rješenje 13. juna 2016. godine kojim je usvojen prijedlog Ukio banke da je dalje zastupa u izvršnom postupku firma “Pavgord” iz Foče.

Na navedeno rješenje žalila se kompanija “Alumina” pa je, odlučujući o žalbi, Okružni sud u Bijeljini donio rješenje 11. februara ove godine, kojim je potvrđeno rješenje suda u Zvorniku od 13. juna 2016. godine.

Rješenje Osnovnog suda Zvornik od 13. juna 2016. godine doneseno je u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Republike Srpske.

Na osnovu navedenog rješenja, Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila ove godine donio rješenje o blokadi računa kompanije “Alumina”, kojom se nalaže da se novčana sredstva na računima “Alumine” prenose u korist “Pavgord” iz Foče, navodi se u saopštenju.

Zaštititi poslovanje “Alumine”

Vlada Republike Srpske pozvala je danas sve aktere, čak i kada su njihovi poslovni interesi suprotstavljeni, na poštovanje zakona i saradnju, kako bi se zaštitilo poslovanje kompanije “Alumina” iz Zvornika, ali i egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica.

“Ugrožavanje poslovanja `Alumine` nenadoknadiv je gubitak za Republiku Srpsku”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da će Vlada preduzimati mjere iz svoje nadležnosti, vodeći računa o “Alumini”, ali i drugim privrednim subjektima, čije poslovanje, napredak i rezultat rada zavise i od ove kompanije.

“S obzirom na to da proizvodnja i ukupan status `Alumine` zavisi i od odluka sudova, Vlada Srpske još jednom naglašava neophodnost profesionalnog i na zakonu zasnovanog postupanja sudova”, dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske navodi da je u proteklom periodu donijela niz odluka i mjera, kojima je značajno doprinosila i doprinosi napretku “Alumine”.

U saopštenju se naglašava da Vlada posmatra “Aluminu” ne samo kao uspješnu kompaniju, koja će u budućnosti biti još uspješnija, nego i kao uporište razvoja Sarajevsko-zvorničke regije, ali i Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske nastavlja sve aktivnosti koje će doprinijeti stabilizaciji poslovanja `Alumine`, ali i drugih privrednih kapaciteta u tehnološkom lancu, s ciljem napretka i razvoja cijele ove regije i Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

(Nezavisne)

Popularno