RAZOTKIVENA VELIKA VW PREVARA! Vlasnik "golfa" DOBIO 30.000 EVRA ODŠTETE od "Folksvagena"!

Prvi put sud u Nemačkoj presudio da proizvođač automobila mora da isplati vlasniku punu cenu vozila zbog softvera za varanje na ispitivanjima emisije gasova

Gradski sud u nemačkom gradu Augzburgu doneo je presudu da kompanija "Folksvagen" mora da obešteti vlasnika "golfa" kupljenog 2012. godine u punom iznosu originalne cene, a zbog skandala sa emisijom štetnih gasova, objavio je nemački list "Bild". "Folksvagen" će morati vlasniku da isplati skoro 30.000 evra.

Prema presudi suda, "Folksvagen" je postupio nemoralno ugrađujući u automobile softver za varanje na ispitivanjima emisije gasova, a sa ciljem da poveća prodaju i profit obmanjujući kupce, naveo je list.

Advokat oštećenog, koji je vlasnik "golfa plus 1.6TDI", rekao je "Bildu" da je ovo prvi put da sud u Nemačkoj presudi kako "Folksvagen" mora da isplati punu cenu vozila, bez umanjenja na osnovu amortizacije.

"Folksvagen" je sasvim očekivano nezadovoljan ovakvom presudom, pa su iz njihovog pravnog tima već najavili da će se žaliti višem sudu na ovu presudu iz Augzburga. Istakli su da smatraju da je sud u Augzburgu pogrešno primenio i tumačio zakon u ovom slučaju.

Dalje u svoju odbranu "Folksvagen" iznosi podatak da je većina tužbi kupaca odbijena na višim sudskim instancama u Nemačkoj.

- Po našem mišljenju, ne postoji pravna osnova za žalbe kupaca, jer nisu pretrpeli nikakav gubitak ili štetu. Vozila su sigurna i mogu se normalno voziti - navodi se u saopštenju "Folksvagena".

Kompanija je podsetila da je većina od oko 9.000 tužbi povodom dizel skandala odbačena pred okružnim i višim sudovima.

Nemački automobilski div priznao je da su oko 11 miliona vozila širom sveta opremili softverom koji omogućuje objavu netačnih podataka o emisiji štetnih gasova iz dizel motora. Pristali su da plate milijarde dolara naknade u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu nagodbi s vlasnicima automobila, regulatorima za zaštitu okoline, saveznim državama i ovlašćenim distributerima. Takođe su ponudili otkup 500.000 vozila u SAD.

U Evropi kompanija dosad nije sklopila takve nagodbe, a suočena je sa zahtevima ulagača i klijenata za isplate naknada čija se ukupna vrednost meri u milijardama evra.

Inače, čim je objavljena vest o presudi u korist kupca, akcije na Frankfurtskoj berzi pale su za 1,6 odsto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram