RAZGRANIČENJE PREDUSLOV Dačić poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju imati DUGOROČNE GARANCIJE za bezbjednost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je razgraničenje na Kosovu i Metohiji jedan od preduslova za trajno stabilne odnose Srba i Albanaca.

– Međutim, to nije čarobni štapić, niti je u tome cijelo rješenje. Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju dugoročne garancije za bezbjednost i prosperitet, da uživaju puna građanska i politička prava, što odavno nije slučaj – rekao je Dačić za “Blic”.

On je ocijenio da srpska istorijska i kulturna baština mora biti maksimalno zaštićena, a državna imovina i imovina građana Srbije vraćena svuda gdje je uzurpirana.– O svemu tome moramo da postignemo sporazum sa Albancima i da za to dobijemo garancije od najvažnijih država svijeta – istakao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da će odnos Beograda i Prištine biti riješen u ovoj godini, Dačić je rekao da niko ne može da predvidi kada će se doći do sporazuma.

– Vidim da neki zapadni političari i diplomate to već najavljuju kao gotovu stvar, samo ne znam na osnovu čega to tvrde – rekao je Dačić.

On je ocijenio da niko ne može da predvidi kada će biti postignut sporazum.

– Evo, godina je već odmakla, ali suštinskih razgovora još uvijek nema. Ne žurimo, bolje je da na kraju imamo kvalitetno rješenje koje će istrpjeti tok vremena i koje će svi poštovati, nego da zadovoljimo nečiji kalendar obaveza – naveo je Dačić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram