Connect with us

Svijet

Raste broj žrtava u požarima u Kaliforniji

Published

on

SAN FRANCISKO – U požarima u Kaliforniji, koji se šire velikom brzinom, do sada je stradalo 17 osoba, 150 se vodi kao nestalo, a uništeno je oko 1.500 kuća.

Požar je zahvatio više od 46.500 hektara zemlje od nedjelje kada je izbio i brzo se proširio zahvaljujući suvom vremenu i jakom vjetru, prenosi Reuters.

Više od 90.000 domova i firmi u okruzima Sonoma i Napa ostalo je bez struje, a dovod gasa je prekinut u 28.000 domova.

Sjeverno od San Franciska vatra je u potpunosti spržila kuće u nekoliko naselja. U gradu Santa Rosa veliku štetu pretrpio je hotel Hilton, a uništen je i mobilni park.

Desetine hiljada ljudi bilo je primorano da se evakuiše iz svojih kuća, a škole i najmanje dvije bolnice bile su primorane da se privremeno zatvore u okrugu Sonoma.

U okrugu Napa kažu da je još rano procijeniti materijalnu štetu, a najmanje četiri vinarije su pretrpjele totalne ili ogromne gubitke, a devet je oštećeno.

Prije požara obrano je 90 odsto ovogodišnjeg roda grožđa, prije svega vrste koja se koristi za pravljenje vina Kaberne Suvinjon. Guverner Kalifornije proglasio je vanredno stanje u okruzima Napa, Sonoma i pet drugih.

Izvor: Tanjug

Popularno