Connect with us

Lifestyle

Raspust je vrijeme za igru

Published

on

Školska godina završava se uskoro, uz kolektivni uzdah olakšanja, a mnogim roditeljima to predstavlja i novi izazov. Šta raditi tokom ljeta, gdje ići sa djecom? Pustiti ih da se odmaraju ili da uče novo gradivo? To su neka od pitanja sa kojima se susreću mnogi roditelji.

Školski psiholozi savjetuju da je vrlo važno da se djeca tokom ljetnih praznika dobro odmore. Smatraju da je važno i malo zaboraviti na školsko gradivo.

S djecom je korisno razgovarati o postignutom uspjehu, šta je moglo bolje ili drugačije, ali djeci je važna i igra i predah od gradiva. Ne treba im prigovarati i kažnjavati ih zabranom aktivnosti zbog eventualnog školskog neuspjeha. Djeca uče kroz igru i zato je važan predah od učenja i ispunjavanja zahtjeva u smislu rokova.

Kvalitetnom komunikacijom roditelji mogu postići da dijete bude svjesno eventualnih propusta i da iduću nastavnu godinu započne s postavljenim ciljevima.

Sitne obaveze

Blagotvorno je samo sprovođenje opuštenijeg i kvalitetnijeg vremena s porodicom. S obzirom na to da završetkom škole djeca odjednom dobiju mnogo slobodnog vremena, nije nevažno isplanirati kako će dijete provesti duge ljetne dane.

Neke od mogućnosti su pohađanje različitih kampova, ljetnih radionica, kurseva, odlazak u prirodu ili na bazen. Uz različite aktivnosti i sadržaje važno je djeci osigurati i neku obavezu kod kuće, jer tako stiču radne navike.

Igra s prijateljima

Sjetite se samo kako ste provodili praznike kad ste bili djeca… Lopta i konopac za preskakanje bili su glavni aduti i nikad nije bilo dosadno. Neka budu na vazduhu i aktivni. Jedino morate postaviti pravila koliko dugo i u koje vrijeme smiju biti napolju i da se javljaju na mobilni.

Čitanje

Psiholozi savjetuju da djecu, osim što ne treba tjerati da uče preko ljeta, ne treba ni prisiljavati da čitaju lektiru. To će raditi kada krene škola. A ako već žele nešto da čitaju, neka to budu knjige po njihovom izboru, a ne lektira. Nema potrebe ni da pred kraj raspusta ponavljaju gradivo iz prethodne godine. Tome će ionako biti posvećeni prvi časovi u septembru.

Popularno