Connect with us

Banja Luka

Radnici Mittala u parku i pred skupštinom zbog prodaje Ljubije

Published

on

BANJALUKA – Stotinjak radnika Arcelor Mittal stiglo je iz Prijedora u park Mladen Stojanović gdje će sačekati odluku Narodne skupštine RS koja danas nastavlja raspravu o prodaji RŽR Ljubija.

11. 40  – Petar Đokic, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je Vlada RS u najboljoj namjeri od 2012. godine pokušavala da promjene odnose sa Arcelor Mittalom, ali da s druge strane nije bilo volje da se to uradi.

On je rekao da je od Arcelor Mittala traženo da proda dva odsto udjela kako bi RŽR Ljubija i Arcelor MIttal imali po 49 odsto u zajedničkom preduzeću.

Đokić je rekao da mu je žao što Mittal nije dostavio bolju ponudu.

Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NS RS, upitao je ministra i vladajuće stranke znaju li šta ima od mineralnih sirovina u rudnicima Ljubije.

Podsjetio je na izlaganje svog strančkog kolege Dušana Berića koji je rekao da je na tom području pronađeno 16 mineralnih sirovina. Takođe, naglasio je da u slučaju prodaje RŽR Ljubija ulazimo u neizvjesnost i vjerovatne sudske postupke u kojima će ispastati radnici.

U Narodnu skupštinu RS stigao je i Marko Pavic, lider DNS-a i bivši gradonačelnik Prijedora koji je možda i najglasniji u protivljenju prodaje RŽR Ljubija.

I pred zgradom skupštine nalazi se desetak radnika ovog preduzeća.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS rekao je da je Evgenij Zotov, koji se sada kao direktor Israeli investment group pojavljuje kao kupac, još ranije kroz dokumente spominjao kao konsultant.

Kako je rekao, Zotova je u RŽR Ljubija doveo Željko Kovačevic, bivši ministar industrije, energetike i rudarstva, naglašavajući da je Vlada RS imala sve moguće mehanizme da zaštiti svoje interese u zajedničkom preduzeću kojeg RŽR Ljubija imaju sa kompanijom Arcelor Mittal, ali da to nije uradila.

On je Zotova nazvao čovjekom bez istorije iza kojeg stoji kontraverzna firma.

Za razliku od Čavića, poslanici vladajućih stranaka, prije svega SNSD-a, rekli su da je ugovor iz 2004. godine koji je RŽR Ljubija potpsiala sa Mittalom štetan po Republiku Srpsku i da se tome treba stati na kraj jer je više nego očigledno da se manipulisalo cijenama.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

(Nezavisne)

Popularno