Connect with us

Svijet

PUTINOV LETEĆI HIBRID KA-90: Kada helikopter/avion dostigne 400 km/h, uključuje se mlazni motor i ubrzava na 800! (VIDEO)

Published

on

Ka-90 će imati hibridni dizajn, poletaće i sletaće kao helikopter, a leteće kao avion. Očekuje se da letelica razvije maksimalnu brzinu od 800 kilometara na sat, pa i brže

Direktor ruskog konstruktorskog biroa za razvoj “Kamov” potvrdio je dopisniku Sputnjika da kompanija razvija prvi hibridni helikopter na svetu.

Upitan da li kompanija razvija projekat Ka-90, Oleg Želtov je rekao: “Radovi su u toku”.

On je precizirao da trenutna faza razvoja uključuje istraživanje dizajna modela i aerotunele.

– Očekujemo da će razvoj letelice uskoro dostići praktičniju fazu, koja oslikava idejni projekat.

Koncept Ka-90 (ranije poznat kao Ka-100) prvi put je predstavljen na međunarodnom salonu Heli Rusija 2008. u Moskvi.

Očekuje se da će Ka-90 postati prva hibridna letelica na svetu, koja kombinuje karakteristike helikoptera i aviona. Prema informacijama iz otvorenih izvora, avion će koristiti skraćeni helikopterski rotor za poletanje i sletanje.

Kada avion dostigne brzinu od 400 kilometara na sat, uključuje se mlazni motor, a njegov rotor sklapa se u deo na zadnjem delu aviona. Planirano je da avion tokom leta u “režimu aviona” dostigne brzinu do 700-800 kilometara na sat.

Glavni dizajner “Kamova” Sergej Mihejev izjavio je 2008. da je projekat Ka-90, koji je prvobitno proučavan još 1985. godine, ali je prekinut uoči raspada Sovjetskog Saveza, ponovo stavljen na razmatranje.

(Informer)

Popularno