Pupovac: O Runjaninovom grobu da brine Hrvatska

ZAGREB - Poslanik u hrvatskom Saboru i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac založio se danas da brigu o grobnom mjestu austrijskog kompozitora srpskog porijekla Josifa Runjanina, koji je komponovao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država.

FOTO: printscreen


"Ne vidim zašto Republika Hrvatska ili konzulat u Subotici ili ambasada u Beogradu ili Ministarstvo kulture ne bi preuzeli brigu o tom grobnom mjestu u Novom Sadu, taj čovjek je to zaslužio", rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.


Kako je rekao, naknadu od 10-ak evra godišnje plaćaju zagrebački profesor i član Socijaldemokratske partije Šandor Dembić i novosadski advokat Branislav Bulić. Pupovac je istakao da, iako je naknada simbolična, "simbolika nebrige" nije tako mala.


Istovremeno, Pupovac je pozvao Ministarstvo kulture da završi postupak otkupa imovine i počne uređivanje Muzeja državne himne u Glini.


Prema njegovim riječima, hrvatska vlada je na inicijativu pripadnika srpske zajednice obnovila kuću u Glini u kojoj je stvorena hrvatska himna, ali ona nije pretvorena u Muzej državne himne.


Runjanin je bio Srbin rođen u Vinkovcima, a umro je u Novom Sadu.


Komponovao je muziku za pjesmu Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom "Lijepa naša domovino".

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram