PROSVJEDI: Zbog politike trpimo mi i naše šume

Skoro sedam mjeseci bez plaća i uplaćenih doprinosa, blokiran račun poduzeća ali i nepostojanje županijskog zakona o šumama, čime se neprocjenjivo šumsko bogatstvo pušta na milost i nemilost nezakonitoj eksploataciji, problemi su ne samo zaposlenika ovog javnog županijskog poduzeća nego i same Županije.

Tražeći svoja zakonom pripadajuća prava, uposlenici JP Šume HNŽ-a i jučer su svoje nezadovoljstvo iskazali mirnim i kratkim prosvjedom ispred županijskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Skoro sedam mjeseci bez plaća i uplaćenih doprinosa, blokiran račun poduzeća ali i nepostojanje županijskog zakona o šumama, čime se neprocjenjivo šumsko bogatstvo pušta na milost i nemilost nezakonitoj eksploataciji, problemi su ne samo zaposlenika ovog javnog županijskog poduzeća nego i same Županije.

Apel radnika, ali i svjesnost o problemu od strane mjerodavnog ministra Donke Jovića, uslijedilo je konačnim dogovorom: u četvrtak se zbog konačnog pomjeranja rješenja problema s mrtve točke, sastaju ministar Jović, direktor poduzeća JP Šume HNŽ Trpimir Jelić i predstavnici zaposlenika kao i šefovi šumarija.

Radnici: Politika nas ne zanima

“Skoro sedam mjeseci mi nemamo plaću i uplatu doprinosa jer se naši političari ne mogu dogovoriti niti o zakonu o šumama niti o bilo čemu što bi dovelo u red ovo stanje. U poduzeću su zaposleni ljudi svih nacija i svi ispaštamo, a trpe naše šume ali i proračun o kojem stalno govore. Neobjašnjivo je da to vlast ne vidi. Politika nas ne zanima, tražimo plaće i pravo da možemo odgovorno raditi svoj posao”, kaže zaposlenica JO Šume HNŽ-a.

Ona je jedna od 28 uposlenika ovog poduzeća koji ukazuju ne samo na osobne i probleme poduzeća, već i na nekontroliranu eksploataciju hercegovačkih šuma.

Kako je već prije za Dnevni list izjavio, mjerodavni županijski ministar Donko Jović svjestan je ovog problema te je potvrdio i njegovo skorašnje rješenje s partnerima u vlasti – SDA.

“Razgovarano je na ovu temu puno puta i uvjeren sam da ćemo ga uskoro riješiti. Neki od prijedloga je da u županiji imamo potencijala da tu bude i više poduzeća koji će se baviti ovim područjem. U HNŽ-u smo proveli analizu i procjenu kapaciteta te se došlo do rezultata da postoji prostor da se svi radnici redovito plaćaju, a da se višak prihoda upotrijebi u jačanje i obnovu postojećih potencijala. Nemamo pravo ni za kakav ‘kiks’, moramo biti racionalni i trezveno riješiti ovaj problem uvođenjem sustava jer zbog nezakonite sječe trpi i gospodarstvo i šumski fond”, kazao je svojedobno ministar Jović za Dnevni list, iskazavši i nadu da će se zakon o šumama HNŽ-a uskoro naći na stolu županijske vlade čime bi se ostvarili i zakonski uvjeti za odgovorno gospodarenje i brigu o tom prirodnom bogatstvu.

Jelić: Razumijem radnike

Direktor JP Šume HNŽ-a Trpimir Jelić, za Dnevni list kaže da u potpunosti razumije nezadovoljstvo svojih djelatnika.

“Ljudima je dosadilo godinama čekati da se ovo stanje riješi, mjesecima čekati plaće i strepiti. U dogovoru sam s ministrom Jovićem i očekujem da će se račun poduzeća uskoro odblokirati kako bi mogli početi raditi prema planovima. Na sastanku s ministrom u četvrtak (sutra, 29. ožujak), koliko za sada imam informacije, bit će nas šestoro, s predstavnicima šumarija. Nadam se da ćemo konačno moći bez blokada raditi svoj posao i sami prihodovati, isplaćivati plaće i doprinose”, izjavio je direktor JP Šume HNŽ za Dnevni list.

Inače, BiH je jedina zemlja u Europi koja nema zakon o šumama, a ima razvijenu drvnu industriju. Koliki kaos na ovom polju vlada zoran primjer je i HNŽ gdje, i to isključivo zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora između vladajućih SDA i HDZ-a BiH, godišnje ova županija, prema grubim procjenama, gubi više od 10 milijuna KM zbog nelegalne sječe šumskog blaga.

Istodobno, u blokadi je poduzeće koje je županijska vlada i oformila za skrb o šumskom bogatstvu, a radnici tog poduzeća mjesecima su bez plaća.

Piše: V. Soldo, dogadjaji@dnevni-list.ba, foto: bljesak.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram