Pronađena crna kutija indonežanskog putničkog aviona

DŽAKARTA - Ronioci indonežanske mornarice pronašli su na dnu mora crnu kutiju iz putničkog aviona kompanije "Srividžaja", koji se srušio u Javansko more sa 62 putnika i člana posade.

FOTO: Tanjug/AP

Naprava bi trebala da pomogne istražiocima da utvrde uzrok pada aviona "boing 737-500" u more tokom jake kiše i neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Džakarti.

Vojni zvaničnik Hadi Tjahjanto rekao je da će i druga crna kutija koja je snimala dešavanja u pilotskoj kabini najvjerovatnije biti uskoro pronađena jer je lociran njen signal u istoj oblasti.

Drugi vojni zvaničnik Kudo Margono istakao je da su naprave bilo uronjene u mulj na dnu mora ispod brojnih predmeta otpalih od olupine aviona. Prema njegovim riječima, u potrazi je angažovano najmanje 160 ronilaca.

Više od 3.600 spasilaca, 13 helikoptera, 54 veća broda i dvadesetak manjih čamaca pretražuje oblast sjeverno od DŽakarte, gdje je pao avion.

Indonežanski nacionalni komitet za bezbjednost u saobraćaju /NTSC/ saopštio je da će im se u istrazi pridružiti američki Nacionalni odbor za bezbjednost u saobraćaju.

Predsjedavajući NTSC-a Sorjanto Tjahjono odbacio je, nakon pregleda stanja pronađene olupine, mogućnost da se avion raspao u vazduhu.

On je naveo da je avion bio čitav do udara u vodu jer su ostaci koncentrisani na jednom mjestu i nisu razbacani na širem području kao što bi bilo u slučaju da se nesreća dogodila u vazduhu. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram