Connect with us

Bosna i Hercegovina

Pronađen prsten od ilovače star više od 2000 godina

Published

on

U kalesijskom naselju Babina Luka, na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

S obzirom na to da je i ranijh godina, obrađujući zemlju na istoj parceli, nailazio na ostatke keramičkih posuda, pronalazak ovog predmeta ga je zainteresovao pa je odlučio da sazna o čemu se radi i koliko je star.

Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru istorije, saradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Tuzlanskog kantona, piše Avaz.ba.

– Predmet je napravljen od pečene ilovače. U obliku je prstena, s rupom u sredini. U sredini je ispupčen i u obliku je konusa. Prsten ima lice i naličje. Prednja strana je ukrašena zarezima koji su rađeni tehnikom reljefnog udubljenja, a asociraju na otiske nokta. Tu su i tačkice rađene istom tehnikom – opisao je Sakić nađeni predmet.

On je zatražio i stručno mišljenje poznatog istoričara i arheologa Envera Imamovića.

– Na osnovu fotografije može da se zaključi da je riječ o tzv. pršljenu za vreteno kojim se sukao konac za predivo. To je čest nalaz na brdima gdje su se nalazile ilirske gradine, odnosno istorijska naselja. Vreteno može biti staro između dvije i tri hiljade godina – naveo je Imamović.

Pronalazak ovog predmeta, navodi Sakić, još je jedan od dokaza da je na prostoru Babine Luke postojao kontinuitet ljudskog življenja, od praistorije do danas. O tome svjedoče i nekropole stećaka u ovom mjestu, te spomenici prelaznog oblika i iz kasnijih perioda.

Advertisement
Advertisement

Popularno