Connect with us

Biznis i ekonomija

Privrednici Saudijske Arabije zainteresovani za ulaganje u BiH

Published

on

Velika privredna delegacija iz Kraljevine Saudijske Arabije stigla je u posjetu BiH, te je u četvrtak u Sarajevu održan poslovni forum BiH – Saudijska Arabija, na kojem je razgovarano o mogućnosti veće saradnje privrednika ove dvije zemlje.

U privrednoj delegaciji Kraljevine Saudijske Arabije su investitori i privrednici iz raznih sektora privrede koji su izrazili interes za ulaganje u BiH, a nakon današnjeg foruma u petak će u Sarajevu biti održani i poslovni, B2B, susreti na kojem će učestvovati oko 50 kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima, predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, cilj organizovanja foruma svakako je povezati interese i privrednike dvije zemlje radi nastavka saradnje.

– Tokom foruma ćemo predstaviti potencijale i mogućnosti za investiranje u BiH, a zastupljeni su gotovo svi sektori, od turizma, građevinarstva, metalskog sektora, agrobiznisa, istakao je Egrlić, dodajući da će danas nakon foruma članovi privredne delegacije obići tvornicu namještaja MS&WOOD u Fojnici.

Muneer M. Bin Saad, kopredsjedavajući Vijeća saudijskih komora i vođa delegacije istakao je da je vanjskotrgovinska razmjena BiH i Saudijske Arabije oko 25 miliona dolara, što je, prema njegovim riječima, skromno, te je izrazio nadu da će ta brojka uskoro biti veća.

– Interes privrednika iz Saudisjke Arabije za ulaganje u BiH postoji u mnogim sektorima, od nekretnina, do industrije, poljoprivrede, te projekata javno-privatnog partnerstva, kazao je Bin Saad i dodao: “Ovaj susret je prilika da se sagledaju mogućnosti za investiranje u BiH, kao i da se prezentiraju prilike i specifičnosti kada je riječ o Saudijskoj Arabiji u skladu sa vizijom Kraljevine Saudijske Arabije do 2030. godine”.

Izvor: oslobođenje.ba

Popularno