Connect with us

Regija

Priština: Predstavljen Globalni sporazum za migraciju i izbjeglice

Published

on

– Misija Međunarodne organizacije za migraciju i Kancelarija visokog komesarijata UN-a za izbjeglice na Kosovu predstavile su danas Globalni sporazum za migraciju i izbjeglice

 Misija Međunarodne organizacije za migraciju i Kancelarija visokog komesarijata UN-a za izbjeglice na Kosovu predstavile su danas Globalni sporazum za migraciju i izbjeglice, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum ima za cilj poboljšanje koordinacije u oblasti međunarodne migracije i služiće kao sveobuhvatna struktura za međunarodnu saradnju.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova u odlasku Valdet Hoxha je tom prilikom izjavio da je Vlada Kosova spremna da i dalje konsoliduje mehanizme pune saradnje sa međunarodnim partnerima i zahtjeva veću saradnju u regionu. On je istakao da se Kosovo nije suočilo sa nekim velikim fluksom migranata kao druge zemlje Evope, zato što nije bila ekonomski atraktivna zemlja za njih. I pored te činjenice, Kosovo se suočilo sa velikim fluksom odlaska sopstvenih građana u pravcu zemalja Evropske unije, istakao je Hoxha. On je dodao da se Vlada Kosova aktivno i ozbiljno angažovala da riješi to pitanje.

“Kosovo ima bilateralne sporazume sa većinom zemalja EU za ponovni prijem tih građana. Od 70 hiljada građana koji su migrirali tokom 2014. i 2015, trenutno imamo oko 40 hiljada koje smo ponovo primili i uradili smo reintegracione pakete, koji pomažu ovim građanima da se ponovo integrišu u društveni i ekonomski život”, kazao je Hoxha.

Ministar za zajednice i povratak u odlasku Dalibor Jevtić je istakao da je njegovo Ministrstvo u saradnji sa Kancelarijom EU na Kosovu izradilo projekte za povratak i reintegraciju osoba koje su vraćene. Takođe, kazao je on, Vlada je usvojila važna dokumenta u vezi sa imovinom nevećinskih zajednica, ali se te odluke ne sprovode. Jevtić je potencirao i da povratnici i interno raseljena lica iz nevećinskih zajednica na Kosovu još uvijek žive u kolektivnim centrima.

“Prema podacima UNHCR-a van svojih domova imamo oko 100 hiljada raseljenih. Onaj drugi podatak s kojim se, takođe, često izlazi u javnost je da je van svojih domova taj broj duplo veći, dakle preko 200 hiljada. U tom smislu mi još uvijek imamo obavezu da riješimo pitanje ovih ljudi”, kazao je Jevtić.

Istovremeno, regionalni koordinator Međunarodne organizacije za migraciju Peter Van der Auweraert je predstavlajući Globalni sporazum za migraciju i izbjeglice izjavio da je riječ o dokumentu koji treba da podrži zahtjev vlada koje ga potpisuju. Po njegovim riječima, Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana treba da nađu svoj dio zadatka prema izbjeglicama u ovom sporazumu i da rade u tom pravcu.
“U Evropi smo u periodu 2015-2016 vidjeli da izbjeglice dolaze u pravcu Evrope, ali većina sirijskih izbjeglica su u zemljama oko Sirije”, kazao je Van der Auweraert.

Izvor: Anadolija

Popularno