Connect with us

Politika

Priština: Ma, to je Stoltenberg pogrešio

Published

on

AP Photo/Visar Kryeziu

Šef kabinet predsednika Kosova Bekim Čolaku ocenio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg “greškom rekao da Priština treba da koordinira sa Beogradom oko transformacije Bezbednosnih snaga u vojsku”.

“Generalni sekretar NATO je napravio lapsus kada je rekao da to treba koordinirati sa Beogradom”, rekao je Bekim Čolaku, piše prištinski dnevnik “Telegrafi”.

Šef kabinet predsednika Kosova dodaje da “niko na Kosovu ne misli da bi pitanje vojske trebalo da bude predmet razgovora sa Beogradom”.

Podsetimo, u telefonskom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, Srbiji je potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske samoproglašenog Kosova.

Stoltenberg je preneo Vučiću i da je NATO zvanično upozorio prištinske zvaničnike da se ta organizacija protivi formiranju vojske Kosova, što je poslednjih dana najavljivao kosovski predsednik Hašim Tači.

Generalni sekretar NATO je telefonom razgovarao i sa prištinskim zvaničnicima Isom Mustafom i Hašimom Tačijem i upozorio ih na štetnost jednostranih odluka u vezi sa formiranjem kosovske vojske, saopšteno je u sedištu Alijanse u Briselu.

Podsetio ih je da će podrška koju je NATO do sada pružao razvoju profesionalnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga biti dovedena u pitanje, ako predlog o formiranju kosovske vojske bude usvojen u sadašnjoj formi.

Popularno