Connect with us

Lifestyle

Pripremite piletinu na portugalski

Published

on

Lagano jelo sačinjeno od kockica piletine u sjeckanom paradajzu i vinu u kombinaciji sa jednostavno pripremljenom rižom poslužite uz portugalsku muziku.

Sastojci za piletinu na portugalski:

  • 800 g pilećeg filea
  • 4 češnja bijelog luka
  • 100 g luka
  • 1 sjeckani paradajz
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika nasjeckanog bosiljka
  • 2 kašike vegete
  • so
  • crni mljeveni biber
  • 50 ml bijelog vina
  • 300 g riže dugo zrno

Priprema piletine na portugalski:

U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani luk, lagano ga posolite i popržite do zlatnožute boje.

Dodajte nasjeckani češnjak i pileće filete narezane na kockice.

Pospite vegetom i pržite dok piletina ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte sjeckani paradajz, vino i na laganoj vatri kuvajte 20-30 minuta da piletina omekša. Po potrebi podlijte s malo vode.

Za to vrijeme rižu skuhajte u blago posoljenoj vodi i ocijedite.

Posluživanje:

Piletinu u umaku poslužite sa kuvanom rižom, posuto nasjeckanim bosiljkom.

Savjet:

Za intenzivniji i aromatičniji okus količinu vina koju dodajete u umak možete i malo pojačati.

(Nezavisne)

Advertisement

Popularno