Connect with us

Bosna i Hercegovina

Pripremanje terena za malu maturu

Published

on

BANJALUKA – Provjerom znanja iz srpskog jezika, kojoj su danas u okviru eksternog vrednovanja znanja podvrgnuti učenici devetih razreda svih osnovnih škola u RS, želi se uvježbati procedura za malu maturu, ali i utvrditi nivo poznavanja gradiva.

“Sve je još u eksperimentalnoj fazi, ali kada se zvanično uvede mala matura i bude ozakonjena, bićemo spremni”, navodi Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Navodi da su za odgovore učenici imali na raspolaganju sat i po vremena, a u svim osnovnim školama RS testiranje je počelo u isto vrijeme, u deset časova.

Naime, Republički pedagoški zavod RS u svim osnovnim školama sprovodi eksterno vrednovanje postignuća učenika devetih razreda iz srpskog jezika. Zavod je, u svrhu pripreme učenika za eksterno vrednovanje postignuća, pripremio kataloge ispitnih zadataka iz ovih predmeta.

“U testu je bilo 20 pitanja, od oko 200, koliko ih je bilo u zbirci zadataka. Ukupno u RS ima oko 10.000 učenika devetih razreda i zasad od područnih komisija RPZ RS dobijamo podatke da je dobra izlaznost”, pojašnjava Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Dodaje da će rezultati provjere svih 187 osnovnih školi biti u narednih sedam dana. Damjanović naglašava da je cilj eksternog vredovanja i utvrđivanje nivoa znanja, umijeća i vještina iz predmeta srpski jezik kojima su učenici ovladali na kraju osnovne škole, zatim utvrditi procedure eksternog vrednovanja učeničkih postignuća nizom zadataka objektivnog tipa, kao i provjeriti prihvaćenost eksternog vrednovanja učeničkih postignuća od strane nastavnika i učenika. Nastava je obustavljena, a svi razredi, osim devetih, imaće dva dana nadoknade u narednom periodu.

(R. Kasagić)

Popularno