Prim. dr. Rada Šandrk: Cijepljenje je jedini lijek, postoji opasnost od epidemije

Razloge necijepljenja možemo naći u velikoj anti-vakcina kampanji koja se vodi proteklih godina. Građani Mostara slijede taj trend i postaju žrtve spomenute kampanje. Glavni akteri i pokretači tih teorija uglavnom dovode u vezu cijepivo sa pojavom autizma kod djece, što nikada nije znanstveno utemeljeno niti dokazano

Ospice, poznate kao male boginje ili morbili vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znaci su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće. Iako se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.

A kada je u pitanju grad na Neretvi, u Mostaru su ove godine zabilježena dva slučaja oboljelih od ospica, potvrdila je za Dnevni list prim.dr. Rada Šandrk, spec. pedijatar.

”Od ospica mogu oboljeti i odrasli, a kod nas nije zabilježen niti jedan takav slučaj. Od ospica obolijevaju pretežito djeca, kojih je ovaj put zabilježeno dvoje”, kazala je prim. dr. Šandrk.

Prevencija od ospica

Prije nego je uvedeno cijepljenje od ospica je obolijevalo oko 90% stanovništva u dobi do 20 godina. Bilo je normalno da se gotovo svaka osoba u djetinjstvu zarazi ospicama. Nakon uvođenja cijepljenja smanjen je broj oboljelih među djecom.

Poznato je kako je ospice moguće liječiti samo cijepljenjem kao vidom prevencije, a prim .dr. Šandrk nam je kazala kako se naši sugrađani cijepe.

”Uzročnik ovog oboljenja je virus Morbilla. Naši sugrađani se cijepe, ne možemo kazati da nisu, ali postotak cijepljenih je u padu. Možemo reći da smo djelimično i nedovoljno svjesni opasnosti . Kada kažemo djelimično, tu prvenstveno mislimo na mlade liječnike koji zbog ranije dobre procijepljenosti nisu imali priliku da vide ovu bolest. Pod terminom nedovoljne osviještenosti mislimo na roditelje koji su zbog anti-vakcina kampanje i povezivanjem vakcinacije sa uzrokom autizma slabo informirani o opasnostima od ove bolesti”, istaknula je prim. dr. Šandrk.

Na pitanje koliko je cijepljenje važno, naša sugovornica je kazala ‘Toliko da možemo reći kako je cijepljenje jedini lijek za ovu bolest’.

”U Mostaru ima dovoljno cjepiva, no postoje određeni ljudi koji se ne žele cijepiti.

Razloge necijepljenja možemo naći u velikoj anti-vakcina kampanji koja se vodi proteklih godina. Građani Mostara slijede taj trend i postaju žrtve spomenute kampanje. Glavni akteri i pokretači tih teorija uglavnom dovode u vezu cjepivo sa pojavom autizma kod djece, što nikada nije znanstveno utemeljeno niti dokazano jer znamo da se simptomi autizma pojavljuju poslije prve godine života što je najčešći razlog povezivanja cjepiva i autizma”, izjavila je prim. dr. Šandrk.

Prema njenim riječima, stanje sa cijepljenjem ove godine nije zadovoljavajuće kao prethodnih.

”Prethodnih godina je stanje bilo znatno bolje. Procijepljenost je bila vrlo visoka (90-95%). S tim u vezi,  postoji opasnost od epidemije na ovom području, procijepljenost nam je trenutno manja od  70% što je podložno za razvoj epidemije koja je već proglašena u RS”, kazala je naša sugovornica.

Savjeti liječnika

Naime, postoje posebne grupe djece koja se ne mogu cijepiti. To su najčešće djeca s posebnim potrebama i sniženim imunitetom, pod liječenjem ili s nekim od neuroloških oštećenja.

”Ukoliko je generalna procijepljenost dobra onda su i ta djeca zaštićena (oni spadaju u ovih 5%), odnosno postoji manja vjerojatnost da se javi epidemija a i time su djeca koja se zbog medicinskih kontraindikacija ne mogu cijepiti, zaštićenija”, rekla je prim. dr. Šandrk.

Liječnica je za kraj našeg razgovora uputila nekolika savjeta svim našim sugrađanima.

”Najbolja zaštita od ove bolesti je dobra procijepljenost. Kao što smo već rekli, znanstveno nije dokazana nikakva veza između cjepiva i autizma. Roditelji se trebaju dodatno educirati o važnosti cijepljenja. Mi smo u prošloj godini bili implementatori projekta o važnosti cijepljenja u HNŽ. Izlazne ankete su pokazale da roditelji najviše vjeruju medicinskom osoblju, međutim, oni često traže od liječnika stopostotnu garanciju da neće biti nikakvih komplikacija ili da se potvrdi njihova tvrdnja o „nekvalitetnom cjepivu“, za što smatramo da je nerealno”, zaključila je prim. dr. Šandrk.

 

 

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram