Connect with us

Lifestyle

Prije 20 godina osvojio milione na lotu, evo šta mu je učinio taj uspjeh

Published

on

Zaštitar James Hayes završio je smjenu i otišao u krevet u 4.30 ujutro uznemiren problemima. Dugovao je novac, godinama nije bio na odmoru, a njegov ljubljeni Chevrolet Camaro 1968. treba popraviti. Samo nekoliko sati kasnije baka ga je probudila zbog telefonskog poziva koji mu je promijenio život.

Noć prije, Hayes je kupio ulaznicu za California SuperLotto na benzinskoj stanici, a njegovi su se brojevi podudarali s jackpotom od 19 miliona dolara. Prema pisanju Mirrora, ekstatični Hayes rekao je da planira kupiti novu kuću, novi automobil i da si napokon može priuštiti da zasnuje porodicu sa svojom ženom. To je bilo 1998. godine, kada je Hayes bio još uvijek mladi 35-godišnjak.

Prošao je kao i mnogi pobjednici na lutriji prije njega. Čini se da je golemi uspjeh donio Hayesu više zla nego dobra.

U četvrtak je ponovno bio na naslovnicama u Los Angelesu, ali iz sasvim drugih razloga. Hayes se izjasnio krivim za četiri slučaja pljačke banaka i suočava se s 80 godina zatvora. Sada, u dobi od 55 godina, to znači da će vjerovatno umrijeti iza rešetaka. Malo je poznato šta se dogodilo Hayesu tokom protekla dva desetljeća, ali prema policiji, heroinski je ovisnik i živi sam u garaži. FBI ga optužuje za seriju pljački u Kaliforniji između aprila i septembra prošle godine.

U svakoj pljački, bankaru bi pokazao prijeteću poruku u kojoj traži gotovinu i prijeti da će pucati ako se ne pridržavaju toga. Kradljivac je pokazao izvanrednu smirenost, pa je jednom prilikom čekao u redu devet minuta prije prijetnje blagajniku. Ne bi tražio više od 10.000 dolara (7.000 £), a ponekad je tvrdio bankarima da se radi o “vanrednoj porodičnoj situaciji”.

FBI je molio javnost za pomoć oko pronalaska pljačkaša i zahvaljujući jednom pozivu, mjesec dana kasnije, Hayes je uhapšen. Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, sada je priznao četiri pljačke u kojima je uzeo oko 40.000 dolara.

Popularno