Prijave zbog šverca oružja u Hrvatskoj, osumnjičeni i vojnici

ZADAR - Zadarska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv šestorice muškaraca, među kojima i tri pripadnika Hrvatske vojske, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari, a nakon istrage o pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

FOTO: N.N


Iz policije su saopštili da su istragom bile obuhvaćene i dvije osobe iz vojske, pa su istragu sprovodili u saradnji s Vojnom policijom, prenosi Hina.


Policija je nadležnom državnom tužilaštvu podnijela krivične prijave protiv četiri hrvatska državljana od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja građana.


Istragom su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljana od 46 i 52 godine, takođe zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja.


Istraga se sprovodi i jer na području Zadra i okoline pretragom domova osumnjičenih, poslovnog prostora, ličnih automobila i čamaca pronađene veće količine municije vojnog porijekla kalibra 5,56x45 milimetara.


Riječ je o 6.593 komada te municije, 31 komad kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada municije vojnog porijekla kalibra 7,62 mm, 416 komada kalibra 7,9 mm, takođe vojnog porijekla.


Portali prenose nepotvrđene informacije i imena šestorice umiješanih u šverc oružja iz Vojne baze u Zemuniku, a to su vojni pilot Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, dok su od civila prijavljeni Mišel Pavlović iz Bibinja, bivši zamjenik gradonačelnika Zadra Ivica Vlakić i Mladen Bencun iz Zadra.


Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec potvrdio je danas da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni bezbjednosni propusti.


"Pojedinci i pojedinačni slučajevi biće sankcionirani. Evidentno je bilo određenih bezbjednosni propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u kasarnu. Preduzete su zaštitne mjere da se slične situacije ne bi ponovile", izjavio je Križanec na vanrednoj konferenciji za novinare.


Kitarovićeva zabrinuta traži odgovornost i sankcije za propuste


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zabrinuta je zbog najnovijeg incidenta u Hrvatskoj vojsci, povezan sa švercom oružja, uz poruku da takve pojave smatra neprihvatljivim i nedopustivim i da će insistirati na utvrđivanju svih propusta i njihovom sankcionisanju.


U saopštenju iz Kabineta hrvatske predsjednice, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga, stoji da je ona zabrinuta što je do takvih događaja uopšte moglo da dođe.


"Radi se o ozbiljnom incidentu koji je obuhvatao cijeli niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. vazdušne baze", navodi se u saopštenju i poručuje da Grabar-Kitarovićeva neće dozvoliti da pojedinci ovakvim postupcima ukaljaju ugled Hrvatske vojske.


Upravo da bi se sačuvao ugled Hrvatske vojske, čiji pripadnici u ogromnoj većini svoje dužnosti obavljaju časno, profesionalno i besprekorno, moraju se razjasniti sve pojedinosti ovog događaja, uključujući i eventualne propuste na liniji rukovođenja i komandovanja, navodi se u saopštenju sa Pantovčaka.


"Ne može biti ni najmanje tolerancije na ovakve postupke", poručeno je.


Ističe se da je nedvosmisleno potrebno utvrditi krivičnu odgovornost umiješanih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost drugih pripadnika na liniji komandovanja, ako su svojim postupcima ili propustima u rukovođenju i komandovanju doprinijeli nastanku ovog, kako se navodi, nemilog događaja.


"Predsjednica Republike očekuje najoštrije sankcionisanje, kao primjerenu kaznu za počinjena djela i jasnu poruku javnosti da Hrvatska vojska u svojim redovima neće tolerirati ovakve postupke", poručeno je takođe.


Poručeno je i da će Grabar-Kitarovićeva, kao vrhovni komandant, insistirati na utvrđivanju svih mogućih propusta koji su doveli do ovakvih događaja, na njihovom sankcionisanju i trenutnom otklanjanju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram