PREVENCIJA ŠIRENJU VIRUSA Zatraženo uvođenje obaveznog PCR testa na granici BiH i za DRŽAVLJANE IZ REGIONA

Federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo je od Savjeta ministara da pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike izda naredbu da sve osobe pri ulasku u BiH moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 časova, uključujući i ona iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

FOTO: RAS Srbija

Ovaj zahtjev sada bi važio za sve, odnosno i na zemlje regiona, jer su osobe koje dolaze iz inostranstva i prije prelazile granicu samo uz negativan pi-si-ar test.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Federalnog ministarstva su predložili Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara da upute zajednički prijedlog odluke prema kojoj bi sada svi strani državljani morali imati negativan pi-si-ar Ar test, ne stariji od 48 časova, računajući od dana ulaska u zemlju.

U saopštenju Ministarstva zdravstva je navedeno da je na području Federacije BiH (FBiH) ozbiljna epidemiološka situacija i da je zaključno sa 7. decembrom u tom entitetu registrovan 61.031 slučaj zaraze virusom korona, dok ih je 18.059 aktivno, prenose federalni mediji.

– Pred nama su božićni praznici koje obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i Nova godina, pa je potrebno blagovremeno preduzeti protivepidemiološke mjere da bi se spriječilo dalje širenje virusa – naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram