Connect with us

Bosna i Hercegovina

Presuda Mladiću krajem novembra, nema puštanja zbog liječenja

Published

on

HAG – Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će svoju prvostepenu presudu genralu Ratku Mladiću krajem novembra ove godine, a do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja, saospsteno je danas iz Haga.

Prošle sedmice sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se vratiti i pored garancija ruske vlade da će se vratiti.

U saospštenju tribunala navodi se da je sudsko vijeće u svojoj odluci podsjetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već da je izbjegavao hapšenje 16 godina uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Pored toga, sudsko vijeće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicisnski specijalisti u skladu sa međunarodnim standardima te da “ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje neriješen”.

U svojoj odluci, sudsko vijeće je primjetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Na suprot tome, medicinskim izvještajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista koje je imenovalo sudsko vijeće, Mladić je “viđan” i procjenjivan godinama.

Zbog toga sudsko vijeće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u saopštenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozovlu sudskog vijeća da mu se omogući liječenje u Rusiji, jer je, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtjev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja liječenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbjednost.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

Izvor: Tanjug

Popularno