Preminuo Jovan Mićić Kikor, komandant Prve semberske brigade

Prva semberska brigada je formirana 12. aprila 1992. godine i prva je zvanična oružana formacija Vojske Republike Srpske. Sve ostale brigade formirane su kasnije, tokom maja i juna. Ova brigada ima najduži ratni i borački staž i mada nosi naziv "semberska", ova operativna jedinica bila je osposobljena za dejstvo na širem području Republike Srpske. Jedinica je bila jedna od tri "semberske" brigade.

U narodu su ostala svjedočenja bivših vojnika o Kikorovoj hrabrosti, ratnoj vrlini i liderskim sposobnostima, međutim dostupnih biografskih podataka jedva da ima, tako da iz tog razloga on spada u onu već pomenutu grupu velikana srpske vojske koje je zaborav nepravedno progutao i o kojima se nije mnogo pričalo u javnosti iako su to svojim djelom i te kako zaslužili.

Ali Jovan Mićić Kikor je u neku ruku imao i sreće, jer je bio zapovjednik Rodoljubu Rokiju Vuloviću, autoru i izvođaču najljepših patriotskih pjesama u toku rata na prostoru BiH, pa je poslužio kao inspiracija za jedan od Vulovićevih evergrin hitova "Hej, hej, Kikore". Iako su numere o Ljubiši Saviću Mauzeru za mrvu poznatije od ove, Roki je u epu o Kikoru dosegao možda i najdalje domete u tekstualnom smislu, pošto pored Mićićevih podviga takođe opisuje i duševno stanje glavnog heroja, na trenutke mu čak "ulazeći u glavu".

Stihovi pesme "Hej, hej, Kikore" glase ovako:

"Tmurno je i sivo nebo iznad grada,

Dušmani ga silno napadoše tada.

Počela je bitka, pliva sve u krvi,

U Krajini pušku uzeo si prvi.

Hej, hej, Kikore, majevički vihore,

Krajina je hrabra s tobom postala

I zauvijek ostala.

Misli te proganjale kao noćna mora,

Krenuo si putem srpskog koridora.

Dok je nebo gorijelo, lilo mnogo krvi

U Suljagić sokak ušao si prvi.

Hej, hej, Kikore, majevički vihore,

Posavina hrabra s tobom postala

I zauvijek ostala.

Majevica zvala, Semberija htjela

Da ponovo braniš svoja rodna sela.

Orila se pjesma, opet mnogo krvi,

Brigada je htjela da je vodiš prvi.

Hej, hej, Kikore, majevički vihore,

Majevica hrabra s’tobom postala

I zauvijek ostala.

Tvoji hrabri momci što te uvek prate

Majevici opet ponos će da vrate,

S tobom su junaci iz tvog rodnog sela

Kojima se divi Semberija cjela.

Hej, hej, Kikore, majevički vihore,

Majevica hrabra s tobom postala

I zauvijek ostala."

Pored ove numere, Vulović veliča Kikora i u stihovima pjesme "Junaci iz Prve semberske", koja je pored Mićića posvećena i oficirima Vladi Simiću i Zoranu Lopandiću. 

Neka je večna slava "Majevičkom vihoru". Zbog svojih djela i junaštva, kao i stihova za vječnost, istorija ga ne smije i neće zaboraviti.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram