Connect with us

Bosna i Hercegovina

Predstavljeni presretnuti razgovori “Radončić i ostali”

Published

on

SARAJEVO – Pred Sudom BiH danas je na suđenju lideru SBB-a BiH Fahrudinu Radončiću za ometanje rada pravosuđa predstavljen presretnuti razgovor optuženog i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića.

Pušteni su razgovori za koje je odbrana ranije tražila da budu reprodukovani na ročištu koje će biti zatvoreno za javnost, ali je sudsko vijeće odlučilo da će biti emitovani u javnom dijelu.

Predsjedavajući sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da nema nijednog razloga za isključivanje javnosti sa reprodukcije tih sedam razgovora, prenosi Birn.

Mašovićeva je dodala da će odlukom sudskog vijeća petnaestak presretnutih razgovora i jedna SMS poruka biti pušteni na narednom ročištu koje će biti zatvoreno za javnost, zbog prava na privatnost lica koja se pominju u razgovorima.

Istražilac Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Zvjezdana Skeledžić prezentovala je razgovor koji su početkom januara 2016. godine vodili Radončić i Osman Mehmedagić, u kojem optuženi pominje istragu protiv optuženog Dautbašića zbog krivičnog djela uticanje na svjedoke.

Na suđenju su pušteni i razgovori između Radončića i Safeta Oručevića.

Radončić, Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžihajić terete se za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio Šahmanu i Dautbašiću da izvrše pritisak na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Radončiću je na teret stavljeno i da je, u dogovoru sa Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, koji je zaposlen u američkoj Ambasadi u BiH, da sazna da li je u vezi sa pritiskom na svjedoka Sarića otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša da utiče da se ona zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Nastavak suđenja planiran je za 22. mart, kada je predviđeno preslušavanje razgovora bez prisustva javnosti.

Popularno