Početna Vijesti Predstavljena publikacija posvećena sjećanju na genocid u Srebrenici

Predstavljena publikacija posvećena sjećanju na genocid u Srebrenici

0
0

Dvojezična publikacija “Sjećanje na bosanski genocid: pravda, pamćenje i poricanje” (Remembering the Bosnian Genocide: Justice, Memory and Denial”), predstavljena je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Publikacija ‘donosi’ kompilaciju radova koji su prezentirani na Međunarodnoj konferenciji “Genocid u Srebrenici: ka trajnom sjećanju”, održanoj u Sarajevu 12. i 13. maja 2015.godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

O nesvakidašnjem štivu, koje nudi obilje dragocjenog materijala za memorijalizaciju onoga što se dešavalo u minulom ratu u BiH, odnosno zborniku radova sa spomenute konferencije govorili su promotori – Hasan Nuhanović koji je i sam svjedok i preživjela žrtva genocida u i oko Srebrenice, novinar Adnan Rondić i urednik publikacije Hikmet Karčić.

Kako je istaknuto, ova je tema važna zbog činjenice da i danas svjedočimo kontinuiranom negiranju genocida u Srebrenici i BiH, „te je stoga proučavanje, prevencija i memorijalizacija genocida imperativ i jedna od naučnih oblasti kojoj je neophodno posvetiti posebnu pažnju, kako se zločin genocida više nikada i nikome ne bi ponovio“.

Istovremeno, rečeno je da se publikacija sistematski bavi pitanjima pamćenja, (ne)pravde i suočavanja s prošlošću i istinom u BiH, ali i u širem međunarodnom kontekstu, te da je to od vitalnog interesa za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Svrha ove publikacije, kako je konstatirano, jeste svestrano sagledavanje uzroka i posljedica genocida počinjenog u BiH sa historijskog, pravnog, sociološkog i politikološkog aspekta, odnosno da putem inerdisciplinarnog pristupa javnosti predstavi nove poglede i analize o međunarodnoj pravdi, kolektivnoj memoriji i obrazovanju u bosanskohercegovačkom društvu.

Spomenuta konferencija okupila je 26 izlagača iz 20 zemalja svijeta te više od 200 sudionika. Neki od izlagača/autora radova sadržanih u promoviranoj publikaciji su – Norman Cigar, Samuel Totten, John Weiss, Sir Geoffery Nice, Nenad Dimitrijević, Safet Bandžović…

Komentar

Preporučujemo

Ako skidate titlove za filmove sa interneta, morate odmah ovo uraditi da vas ne bi hakovali

Check Point ističe da je ovaj propust ugrozio možda i najveći broj korisnika do sada i da …