Connect with us

Vijesti

Predstavljena publikacija posvećena sjećanju na genocid u Srebrenici

Published

on

Dvojezična publikacija “Sjećanje na bosanski genocid: pravda, pamćenje i poricanje” (Remembering the Bosnian Genocide: Justice, Memory and Denial”), predstavljena je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Publikacija ‘donosi’ kompilaciju radova koji su prezentirani na Međunarodnoj konferenciji “Genocid u Srebrenici: ka trajnom sjećanju”, održanoj u Sarajevu 12. i 13. maja 2015.godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

O nesvakidašnjem štivu, koje nudi obilje dragocjenog materijala za memorijalizaciju onoga što se dešavalo u minulom ratu u BiH, odnosno zborniku radova sa spomenute konferencije govorili su promotori – Hasan Nuhanović koji je i sam svjedok i preživjela žrtva genocida u i oko Srebrenice, novinar Adnan Rondić i urednik publikacije Hikmet Karčić.

Kako je istaknuto, ova je tema važna zbog činjenice da i danas svjedočimo kontinuiranom negiranju genocida u Srebrenici i BiH, „te je stoga proučavanje, prevencija i memorijalizacija genocida imperativ i jedna od naučnih oblasti kojoj je neophodno posvetiti posebnu pažnju, kako se zločin genocida više nikada i nikome ne bi ponovio“.

Istovremeno, rečeno je da se publikacija sistematski bavi pitanjima pamćenja, (ne)pravde i suočavanja s prošlošću i istinom u BiH, ali i u širem međunarodnom kontekstu, te da je to od vitalnog interesa za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Svrha ove publikacije, kako je konstatirano, jeste svestrano sagledavanje uzroka i posljedica genocida počinjenog u BiH sa historijskog, pravnog, sociološkog i politikološkog aspekta, odnosno da putem inerdisciplinarnog pristupa javnosti predstavi nove poglede i analize o međunarodnoj pravdi, kolektivnoj memoriji i obrazovanju u bosanskohercegovačkom društvu.

Spomenuta konferencija okupila je 26 izlagača iz 20 zemalja svijeta te više od 200 sudionika. Neki od izlagača/autora radova sadržanih u promoviranoj publikaciji su – Norman Cigar, Samuel Totten, John Weiss, Sir Geoffery Nice, Nenad Dimitrijević, Safet Bandžović…

Popularno