PREDLOG IZ BRISELA ZAPANJIO CEO SVET: Alarm zbog zbližavanja Rusije i Kine

Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Tjeri Marijani predložio je da se ukinu sankcije Rusiji, istakavši da podržava stav francuskog predsednika Emanuela Makrona – da je neophodno „razjasniti“ odnose sa Rusijom, kako bi se postigla stabilnost u Evropi.

FOTO: intermagazin.rs

– Ako nastavimo politiku izolacije Rusije, ona će se približiti Kini i mi ćemo ostati na periferiji – rekao je Marijani u programu radija „Frans info“.


On je naglasio da je prvi korak na putu ka normalizaciji odnosa sa Rusijom ukidanje, ili makar ublažavanje sankcija.


Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom.


Zapad je optužio Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, zbog čega joj je uveo sankcije, a Moskva je odgovorila istovetnim merama, naglašavajući da nije učesnik sukoba u Ukrajini.


Krim je postao ruski region, nakon referenduma održanog 2014. godine. Više od 95 odsto žitelja poluostrva i grada Sevastopolja izjasnilo se za ujedinjenje sa Rusijom.


U poslednje vreme u zemljama Evropske unije sve jasnije se čuje mišljenje da je neophodno ukinuti antiruske sankcije, koje nanose veliku štetu, i to na prvom mestu evropskim ekonomijama.


Rusija i Ukrajina su 7. septembra razmenile zatvorenike, nakon pregovora koji su trajali nekoliko meseci. Berlin, Pariz i druge zapadne države i institucije pozdravile su ovaj korak kao značajan signal za uspostavljanje mira.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram