Poznati ljudi su predvidili tačan dan njihove smrti, evo i kako

Abraham de Moavr bio je poznati francuski matematičar koji je s Edmondom Halijem radio na 'tablicama smrtnosti'. Čovjek je dakle cio život proučavao smrt kroz brojke i formule.

FOTO: pixabayKada je napunio 87 godina, de Moavr je primijetio da spava 15 minuta duže nego ranije. Procjenio je kada će se saberu sva prekovremena spavanja od 15 minuta u ukupno 24 sata - on će umrijeti. Prema njegovom računu, to je trebalo da se dogoditi 27. novembra 1754. godine. Tog dana je de Moavr zaista umro.


"Otac tabloida" predvidio je da će umrijeti na Titaniku 

Vilijam Tomas Sted smatra se 'ocem modernog tabloida' i jednog od pionira istraživačkog novinarstva. Njegova priča o dječijoj prostituciji dovela je do promjene zakona u Velikoj Britaniji - tada je zakonska granica za stupanje u polne odnose dignuta s 13 na 16 godina.


Sted je uz to bio vrlo zainteresovan za fikciju, pa čak i okultno. Godine 1886. napisao je tekst 'The Sinking of a Modern Liner ' o brodu koji iz Engleske putuje za Njujork i pritom potone uz ogromna stradanja putnika zbog nedovoljnog broja čamaca za spašavanje. Nekoliko godina kasnije, 1892., u sličnoj je priči opisao plovidbu broda koji je udario u santu leda i potonuo.


Dvije decenije kasnije Sted je bio jedan od 1.500 putnika koji su poginuli na Titaniku. Da stvari budu još jezivije, Titanik je bio u vlasništvu kompanije 'White Star Line', a njime je upravljao kapetan Edvard Smit, baš kao i imaginarni brod koji je 20 godina ranije osmislio Sted.


Kompozitor koji se s pravom bojao broja 13


Arnold Šenberg jedan je od najvažnijih kompozitora u istoriji muzikes obzirom da je veliki dio karijere posvetio 'atonalnoj' muzici koja je 20-ih godina prošloga vijeka šokirala i njegove kolege i muzičke kritičare.


Nacisti su toliko prezirali muziku ovog Njemca da su ga protjerali iz Njemačke. 

Zanimljivo, Šenberg je imao ogroman strah od broja 13. Rođen je 13. septembra i cio život je vjerovao da će umreti 13. dana u mjesecu. Njegov je strah iz godine u godinu bio sve veći pa je činio sve da izbjegne broj 13. Kada je napisao operu 'Moses and Aaron' i shvatio da joj se ime sastoji od 13 slova, riječ 'Aaron' pretvorio je u 'Aron'.


To nije praznovjerje, to je vjerovanje, opravdavao je svoj strah Šenberg.


I njegov je strah, pokazalo se u nevjerovatnom raspletu događaja, zaista bio opravdan. Naime, njegov prijatelj, muzičar Oskar Adler pisao mu je se da pripazi jer da je ušao u 76 godinu života, s obzirom da zbir sedmice i šestice daje - 13. Zlokobno upozorenje njegovog prijatelja Šenberga je bacilo u još dublji strah.


Kako bi izbjegao sve moguće opasnosti na petak 13. 1951. godine, Šenberg je odlučio ostati u krevetu cijeloga dana. I zaista cio dan je prošao bez ikakvih problema. Nešto prije ponoći prišla mu je supruga i rekla mu: 'Vidiš, dan je pri kraju. Nije bilo razloga da toliko brineš.'


Minutu kasnije kompozitor je doživio srčani udar.


Mark Tven je svoju smrt predvidio tačno u dan


Jedan od najvećih američkih pisaca osim pisanja očigledno je imao još jedan urođeni dar - predviđanje budućnosti. On je naime 1909. godine u šali rekao kako će, kad uz Zemlju sledeći put prođe Halejeva kometa, on 'otići s njim'. Da stvari budu još zanimljivije kometa je bila vidljiva u godini kada se Tven rodio - 1835., pa je pisac često tvrdio kako će biti razočaran ako ne umre kada kometa sledeći put prođe pored naše planete.


- Čak je i sam Bog rekao: 'Ta dva neuračunljiva ludaka - došli su zajedno, zajedno moraju i otići', znao je Tven pričati svojim prijateljima. 

Kao što možda i znate, Halejeva kometa uz Zemlju prođe svakih 76 godina. Tada se opet pojavila 20. marta 1910. godine. Sledećeg dana Tven je umro od srčanog udara.


Radijski voditelj je svoju smrt najavio u etru


Frank Pastor u 70-im je i 80-im godinama prošloga vijeka bio je poznati bacač u bejzbolu. Kasnije je postao radijski voditelj najpoznatijeg tok-šoua talk u SAD-u -'The Frank Pastore Show'.


Tog 19. novembra 2012. godine, Pastor je, kao i obično, bio na svojem radnom mjestu, a toga dana se pričalo o besmrtnosti duše.


- Vi znate da ja vozim motocikl, zar ne? S obzirom na sve idiote koji iz trake u traku prolaze bez gledanja i signalizacije, ja se u svakom trenutku mogu prosuti po autoputu 210, izgovorio je Pastor u etar.


Tri sata kasnije Pastor je bio na svojem motociklu, na autoputu 210, pisao je te 2012. godine Daily Mail.


NBA igrač koji je smrt do najsitnijih detalja predvidio 14 godina unaprijed


Pit Maravić poznat i pod nadimkom 'Pistol' za mnoge je jedan od najboljih igrača u istoriji NBA lige. Te 1974. Maravić je bio star 26 godina, a u NBA je već imao četiri pune godine 'staža'. U intervjuu za Beaver County Times, 'Pistol' je izjavio kako 'ne želi igrati deset godina u NBA i umrijeti od srčanog udara u 40-oj.'


Dogodilo se upravo to. Košarkaš srpskih korena u NBA je izdržao još šest godina što je zaokružilo 10 godina 'staža' u ligi. Umro je osam godina kasnije, tačno u 40-oj godini. Od srčanog udara, kao što je i predvidio. Kasnije je utvrđeno da je Maravić rođen s vrlo opakom srčanom manom i da je pravo čudo što mu je srce izdržalo više od 20 godina.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram