Pozitivan model Banjaluke prenose u Beograd: Obuka mladih sa Daunovim sindromom za poslove konobara

U predstavništvu Republike Srpske u Beogradu je potpisan sporazum o saradnji organizacija iz Republike Srpske i Srbije, koje brinu o osobama sa Daunovim sindromom i novobeogradskog Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom.

Saradnja je uspostavljena zahvaljujući inicijativi da pozitivan model iz Banjaluke, odnosno obuka mladih sa Daunovim sindromom za poslove konobara, bude primjenjen i u Beogradu. Da su rezultati vidljivi govori podatak, da šest mladih sa sindromom rade kao konobari u Zdravstveno-turističkom kompleksu „Banja Vrućica“ i osjećaju se po prvi put društveno- korisnim.Udruženja i institucije koje se bave ovom problematikom u Beogradu mogu takođe računati na pomoć banjalučkog Centra za socijalni rad, Centra za Daun sindrom Banjaluka kao i na podršku Predstavništva Srpske u Srbiji, prenosi RTRS.

S druge strane, u Banjaluci bi mogla biti formirana institucija, po ugledu na Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ naglasio je Zoran Jelić upravnik Daun sindrom centra Banjaluka kako bi zajednički, organizovano i sistemski osobama sa Daun sindromom obezbijedili pravo da se sami izbore za svoj lični identitet, što im do sad nije bilo omogućeno na kvalitetan način. Jelić je refleksolog i otac mladića koji ima ovaj sindrom i što je bio razlog, da se angažuje i upozna javnost o kakvom se zdravstvenom stanju radi.

Jelić uporno naglašava da Daun sindrom nije bolest, već stanje koje se može popravljati rehabilitacijom i uključivanjem u društvene aktivnosti, ali da je velika prepreka ovim osobama što nema interakcije i dovoljnog podsticanja sredine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram