Posle pola godine Rusija obelodanila: Prepolovljen je udeo dolara

Rusija je za poslednjih godinu dana prepolovila udeo američkih dolara u svojim deviznim rezervama, odlučivši se da, umesto njih, poveća udeo zlata, juana i evra, pokazuju poslednji podaci Centralne banke Rusije.

FOTO: Sputnik / Vitaliй Timkiv

Učešće dolara smanjeno je sa 43,7 na 23,6 odsto od marta 2018. godine, navodi u svom izveštaju Centralna banka Rusije (CBR). Dokument je objavljen sa šest meseci zakašnjenja, zbog „visoke osetljivosti cena akcija glavnih učesnika na tržištu, uključujući i samu CBR“.


Najviše je povećan udeo kineske valute u ruskim deviznim rezervama, sa pet na 14,2 odsto. Udeo evra iznosio je 30,3 odsto ruskih rezervi krajem marta ove godine, što je 8,1 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. U međuvremenu, zlatne rezerve porasle su sa 7,2 na 8,2 odsto.


Rusija se odlučila na odustajanje od dolara i diversifikaciju nacionalnih rezervi, kako bi smanjila zavisnost svoje ekonomije od američke valute, i to zbog sankcija koje joj je uveo Vašington.


U periodu od marta 2018. do marta 2019. godine Moskva je povećala svoje devizne i zlatne rezerve za 27,2 milijarde dolara. One su u martu ove godine iznosile 487,4 milijarde dolara, a 20. septembra 532,6 milijardi dolara.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram