Connect with us

Bosna i Hercegovina

Poslanici odlučuju o hitnosti usvajanja seta zakona o akcizama

Published

on

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine izjašnjavat će se na sjednici koja je zakazana za danas ponovo o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.
Na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru.

Tako, ponovo predloženi set zakona, u hitnoj proceduri podržali su delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici, a danas bi se o proceduri donošenja zakona i tim zakonskim rješenjima trebali izjašnjavati poslanici.

Povećanje prihoda od akciza, ukoliko se usvoji set zakona, bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta, ali poslanici koji su protiv povećanja akciza smatraju da će se novi nameti, tvrde, odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

No, usvajanje ovih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 miliona KM.

Vijeće ministara BiH stoga je predložilo da se po hitnom zakonodavnom postupku sutra razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Pred poslanicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se i Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа također razmatra po hitnom postupku, a hitnu proceduru predložio je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi koji je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut te izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje predviđaju da se od plaćanja PDV-a oslobodi sve ono što je oslobođeno od carina.

Bit će razmatrani i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Prаvоbrаnilаštvа BiH te Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2016. godinu kao i Izvještaj Centralne izborne komisije o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Svoj stav poslanici bi trebali dati i na Prijedlog mjera i aktivnosti za naredni period kojima se otklanjaju eventualne barijere za postojeća i nova tržišta za bh. proizvode, što je materijel koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno