Connect with us

Svijet

Posebna sjednica turskog parlamenta na godišnjicu pokušaja puča: Narod pokazao kako se brani država

Published

on

– Parlamentarnim zastupnicima i prisutnima na vanrednoj sjednici obratio se turski premijer Binali Yildirim koji je istakao kako je 15. juli prošle godine bio dan pobjede nad izdajnicima i dan pobjede za svijetlu budućnost Turske

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je kako je vojska Turska danas mnogo jača od vojske prije prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara i kako je to vojska koja pripada i služi narodu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas obilježava prva godišnjica pokušaja vojnog udara kojeg je na današnji dan izvela teroristička organizacija FETO, a tim povodom je danas organizirana i posebna sjednica turskog parlamenta kojoj je prisustvovao u turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentarnim zastupnicima i prisutnima na vanrednoj sjednici obratio se turski premijer Binali Yildirim koji je istakao kako je 15. juli prošle godine bio dan pobjede nad izdajnicima i dan pobjede za svijetlu budućnost Turske.

“Taj dan će ostati upamćen kao dan kada su hrabri Turci pregazili tenkove i goloruki razoružali neprijatelja koji je krenuo u okupaciju zemlje. Cijelom svijetu je turski narod pokazao kako nacija biva, kako se brani domovina i kako se ne predaje volja naroda“, poručio je Yildirim.

Ističući kako je tog dana ponovo ispisana turska nacionalna himna koja počinje stihom “Ne boj se“, Yildirim je kazao da je pokušaj puča bio najveća izdaja, a odgovor naroda i gušenje tog pokušaja bila najveća pobjeda kojom je prvi put volja naroda spriječila pučiste u nakani da sruše državni poredak.

Prisutnima se obratio i predsjednik najjače opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu koji je također odao počast svih šehidima i ranjenicima, kao i svim ljudima koji su pomogli u sprječavanju pokušaja puča prošle godine u Turskoj.

Kilicdaroglu je kazao da se moraju istražiti svi detalji u vezi sa prošlogodišnjom izdajom i pokušajem puča, te je dodao kako parlamentarna Komisija za istragu o tom događaju nije zadovoljila očekivanja i otkrila sve što treba biti rasvijetljeno.

Šef turske opozicije također je poručio kako borba protiv pučista neće biti potpuna sve dok se ne otkriju i sankcionišu svi koji su učestvovali u toj izdaji i koji su dozvolili da izdajnici budu infiltrirani u najvažnije institucije turske države.

“Dani nacionalnog jedinstva i demokracije“ zajednički je naziv sedmodnevne manifestacije kojom se u Turskoj i šire obilježava prva godišnjica pokušaja vojnog udara u kojem je ubijeno 250, a ranjeno 2.193 osobe.

Danas će u tog kontekstu biti održan i skup na istanbulskom mostu na Bosforu, koji je i dobio naziv “Most šehida 15. jula“, a svi programi se odvijaju uz pojačane mjere sigurnosti i uz masovno prisustvo turskih građana.

Izvor: Anadolija

Popularno