Connect with us

Biznis i ekonomija

Poreska uprava RS: Planirano ubiranje četiri posto više javnih prihoda

Published

on

RS / Vijesti.ba

Poreska uprava RS-a u ovoj godine planira prikupiti ukupno 2,27 milijardi KM javnih prihoda što je za četiri posto više u odnosu na 2016..
U prva dva mjeseca 2017. ostvareni su vrlo dobri rezultati s naplaćenih 319,65 miliona KM, što je za čak 28,9 miliona KM ili 10 posto više nego u istom periodu prethodne godine – saopćeno je danas nakon radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a.

-Iako je s ciljem smanjenja poreskog opterećenja privrede došlo do niza izmjena zakonskih propisa (npr. ukinuto oporezivanje dividende i udjela u dobiti, smanjenje naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, izmjena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i dr.) koji su uticali na smanjenje naplate pojedinih vrsta prihoda, Poreska uprava Republike Srpske je zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda u 2016. godine sa naplaćenih 2,164 milijarde javnih prihoda – navodi se u saopćenju.

Na osnovu evidencije Poreske uprave utvrđeno je da je u 2016. godini izvršeno 3.299 kontrola. Inspektori su u izvršenim kontrolama, dodatno utvrdili iznos od 36,9 miliona KM neprijavljenih obaveza.

Poreska uprava je, kako se dodaje, veliki dio svojih aktivnosti u 2016. godini usmjerila na suzbijanje sive ekonomije.

-Onemogućena je registracija poslovnih subjekata čiji osnivači imaju neizmirene poreske obaveze, kao i onih čiji su osnivači istovremeno i osnivači poslovnih subjekata koji imaju neizmirene poreske obaveze – saopćeno je iz Vlade RS-a.

Radi podizanja nivoa usluga u 2017. godini je planirano uspostavljanje interaktivnog info-pulta na ulazu u Poresku upravu RS-a, kao i stavljanje u funkciju “Interaction center” kako bi se objedinili svi komunikacioni kanali na jednom mjestu.

Također, u planu je i pojednostavljenje obrasaca poreskih prijava prijava kako bi se olakšao proces njihovog podnošenja i uštedilo vrijeme.

Vlada RS-a je razmatrala i Informaciju o stanju i aktivnostima u Upravi za inspekcijske poslove.

U 2016. godini, u unutrašnjem inspekcijskom nadzoru, izvršena je 27.101 inspekcijska kontrola te je od ukupnog broja izvršenih kontrola 17,8 odsto vanrednih, odnosno kontrola na osnovu zahtjeva drugih organa i organizacija, pravnih i fizičkih osoba.

Inspektori su subjekte kontrole, kod kojih su konstatovane teže nepravilnosti, sankcionisali putem prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 4.818.900 KM.

U vanjskotrgovinskom nadzoru izvršen je 115.141 pregled, a od tog broja u 0,16 posto slučajeva su konstatovane određene nepravilnosti te je po osnovu naplaćenih taksi i naknada u budžet RS-a u 2016. godini uplaćeno 6.208.213 KM, saopćeno je iz entitetske vlade.

Popularno