Poplavljeno više desetina domaćinstava na KiM

GRAČANICA- Zbog obilne kiše koja neprestano pada u posljednja 24 časa izlile su se rijeke i potoci na području opštine Gračanica koja obuhvata tri srpske opštine - Lipljan, Kosovo Polje i Priština, a bujice su poplavile više desetina domaćinstava.

FOTO: Anadolija

Bujični potok iz naselja Ajvalija poplavio je više desetina kuća u rejonu sela Preoce i Laplje selo, a rijeka Gračanka je poplavila stambena naselja u Lapljem selu i više desetina kuća u Preocu.

Poplavljeni su objekti osnovne škole i dečijeg vrtića, kao i Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu.

Direktor Javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković rekao je Srni da je tokom noći bujica poplavila više desetina kuća i u selima Dobrotin, Gornja i Donja Gušterica.

"Bujica je ponovo probila odbrambeni zid koji smo tokom noći postavili u blizini stambenih zgrada u Dobrotinu i Donjoj Gušterici. Plašim se da ćemo morati da evakuišemo nekoliko porodica koje se nalaze u neposrednoj blizini novih stambenih objekata u Dobrotinu", naveo je Trajković.

On je dodao da je Sitnica poplavila domaćinstva u rejonu sela Suvi Do, Skulanevo, Radevo i Batuse, te da se Prištevka izlila u selu Ugljare.

"U Ugljaru je potopljeno nekoliko domaćinstava, kao i stambeno naselje Bergen u kome se nalazi dvadesetak raseljeničkih porodica", naveo je Trajković.

U opštini Kosovo Polje Srni je rečeno da je u selu Kuzmin potopljeno više desetina domaćinstava i da je nemoguće prići tom selu iz pravca Kosova Polja.

Istovjetna situacija je nizvodno u selima Plemetina i Prilužje u opštinama Obilić i Vučitrn.

U Plemetini je poplavljeno takozvano Romsko naselje, a u Prilužju je dvadesetak romskih domaćinstava koja su udaljena oko kilometar od riječnog korita Sitnice.

Obilne padavine izazvale su zastoj i prekid saobraćaja na velikom broju puteva, posebno u Metohijskoj kotlini i na području opština Mališevo i Glogovac.

Saobraćaj se otežano odvija i na auto-putevima Peć-Priština i Priština-Skoplje.

Iz Kosovske policijske službe su apelovali da vozači bez prijeke potrebe ne kreću na put, a ukoliko su prinuđeni, savjetuje im se da izbjegavaju kretanje auto-putevima koji prolaze kroz poplavama zahvaćena područja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram