Connect with us

Muzika

Pola vijeka pjesme “What a wonderful world”

Published

on

Pjesma “What a wonderful world” američkog džez muzičara Luja Armstronga snimljena je prije 50 godina u jeku previranja Vijetnamskog rata, nastajanja pokreta za građanska prava, jačanja feminizma, pojave hipi kulture i brojnih drugih društveno-političkih promjena u svijetu, kao jednostavna oda miru i bratstvu, pišu američki mediji.

Luj Armstrong (1901-1971) je bio jedan od najuticajnijih džez muzičara i smatra se muzičkim revolucionarom ranog 20. vijeka.

List New York Daily News naveo je da je pjesma “What a wonderful world” nastala u vrijeme “nasilja, mržnje i straha za budućnost”.

Singl je objavljen uz slabu početnu reakciju u SAD, ali je u Velikoj Britaniji priča bila drugačija, piše LLos Angeles Times.

Singl “What a Wonderful World” postao je najprodavaniji u 1968. godini u Velikoj Britaniji, krenuvši uzlaznim putem popularnosti.

Muzej u Njujorku posvećen Luj Armstrongu organizovao je izložbu pod nazivom “50 godina pjesme ‘What a Wonderful World'”, a na kojoj će biti predstavljene rijetke fotografije i predmeti kojima je predstavljena priča o snimanju i nastanku čuvene pjesme.

(Agencije)

Popularno