Connect with us

Zabava

Pogledajte zašto je još važan 8. mart, a nije Dan žena

Published

on

Praznik poznat kao “Dan karanfila” stavio je u drugi plan mnoge druge događaje.

Iako je osmi mart dan najpoznatiji po skoro uvelim karanfilima, ružama i bombonjerama koje žene dobijaju od partnera, prijatelja i rođaka, neverovatno je koliko se još značajnih događaja zbilo upravo 8. marta.

Poklon

Foto: Profimedia

Na ovaj dan 1817. godine osnovana je Njujorška berza, koja je u svetu poznata kao Vol strit.

U Beogradu je na 8. mart 1846. godine otvorena i prva čitaonica u Srbiji, njen prvobitni naziv bio je Srpsko čitalište, a kasnije je promenjeno u Čitalište beogradsko.

Biblioteka

Foto: Profimedia/ilustracija

Na isti dan 1979. godine kompanije iz Holandije Filips je predstavila svoj prvi kompakt disk, međutim od tada je prošlo oko dvadeset godina dok ova tehnologija nije zaživela.

CD

Foto: Profimedia

Takođe, u Zagrebu 8. marta obešen Alija Alijagić koji je 1921. godine u Delnicama izvršio atentat na ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije Milorada Draškovića.

U svetu su na ovaj dan desili značajni događaji. Japanske trupe su u Drugom svetskom ratu zauzele glavni grad Burme Rangun, dan nakon što su ga napustili Britanci, a više od 100 intelektualaca u svetu potpisalo je Apel svim evropskim vladama i UN zahtevajući da spreče masakre u Bosni i na teritoriji SFRJ, i da Jugoslavija preda teško naoružanje.

Popularno