PODIŽE RASPOLOŽENJE, HRANI MOZAK... Najbolja hrana za početak dana!

Dok se u nekim zemljama poput Turske ili Izraela neretko jede salata za doručak, kod nas to i nije slučaj. Ipak, brojni su razlozi zašto bi dan trebalo da započnete baš tako...

Salata koju ćete pojesti za doručak može da bude kakva god želite, sve dok sadrži mešavinu različitog povrća, uz nešto od mlečnih proizvoda.

Naime, istraživanja pokazuju da doručak koji sadrži malo šećera, ali je bogat povrćem sadrži zdravu dozu nutrijenata koji će "napuniti" mozak, poboljšati raspoloženje i povećati produktivnost.

Ono što jedemo ujutru ima efekat na naše raspoloženje, verovali ili ne.

- Ako pojedete jednostavan doručak bogat ugljenim hidratima, telo će morati da radi napornije da svari te nutrijente, što će vas usporiti, i fizički i mentalno - kaže dijetetičarka Kejsi Šisano.

- Namirnice poput jaja, celih žitarica i povrća imaju mnogo korisnijih nutrijenata od prostih ugljenih hidrata, stabilizuju nivo šećera u krvi, pomažu da duže budete siti i održavaju nivo energije kako biste bili fokusirani - dodaje ona.

Namirnice bogate šećerom, sa druge strane, povezuju se sa lošijim raspoloženjem i manjom produktivnošću zato što dolazi do naglih promena nivoa šećera u krvi.

Proteini i vlakna u povrću čini da duže budete siti, fokusirani i da vam je raspoloženje stabilno.

Povrće, uz malo jogurta ili kuvanih jaja koja će dodati proteina, ali i malo maslinovog ulja koje sadrži zdrave masti, odličan su obrok za početak dana.

Nutrijenti koji poboljšavaju raspoloženje, poput folata i vitamina B12, a koji se nalaze u lisnatom zelenom povrću, čine da se osećamo srećnije i poboljšavaju mentalne funkcije.

- Pored kalorija koje hrana obezbeđuje, mikronutrijenti su važni i za kognitivne funkcije, uključujući i centre za raspoloženje u mozgu - kaže Pisanova.

- Namirnice koje su bogate nutrijentima, poput raznobojnog voća i povrća, obezbeđuju vitamine i minerala koji utiču na način na koji telo reaguje na stres.

Imajte na umu da se mnogi vitamini i minerali razlažu u mastima, što znači da je salati potrebno samo malo masti da bi se vitamini i minerali bolje apsorbovali.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram