Connect with us

Film i TV

POČINjU “NEMANjIĆI”: Spektakl od tri miliona evra

Published

on

Mnogo prašine podiglo se oko serijala “Nemanjići – rađanje kraljevine”, čiju smo pilot-epizodu gledali u novogodišnjoj noći.

MNOGO prašine podiglo se oko serijala “Nemanjići – rađanje kraljevine”, čiju smo pilot-epizodu gledali u novogodišnjoj noći. (pre)Veliki broj kritika odaslan je na njihovu adresu, dok su se pohvale stidljivo provlačile kroz medije. Onda je nastupila pauza u emitovanju, koja će biti okončana večeras. Nastavak emitovanja serije najavljen je na nedavno održanoj konferenciji za novinare, u zgradi RTS. Epilog je sledeći: večeras u 20.05 na RTS 1 ponovo će biti prikazana prva epizoda, dok ćemo drugu moći da vidimo sutra, u 20.00. U tom, nedeljnom terminu biće emitovani i svi ostali nastavci. Seriju će prikazati i Alternativna TV iz Banjaluke.

Osvrnuvši se na polemike koju je pilot-epizoda izazvala, autori serije, na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem i rediteljem Markom Marinkovićem, složni su u stavu da je dobro da se o seriji govori, kao i da joj treba suditi tek posle gledanja nekoliko epizoda. Na početku obraćanja, prisutnima je, kao omaž, prikazan snimak nekoliko sekvenci u kojima se pojavljuje nedavno preminuli Nebojša Glogovac, koji u seriji tumači Vukana Nemanjića.

Odata je pošta i dvojici njegovih kolega, koji su preminuli pre početka emitovanja serije – Bogoljubu Mitiću i Tomi Kuruzoviću. Zatim je usledila kompilacija produkciono veoma bogato i visoko profesionalno urađenih scena iz prve tri epizode, na osnovu kojih se može zaključiti da je reč o nečem novom za naše prostore. U projekat je uloženo tri miliona, od prethodno predviđenih 3.200.000 evra, a pojašnjeno je da je novac za realizaciju sakupljen od sponzora i iz komercijalnog prinosa Javnog servisa. Dakle, serija nije finansirana iz “džepova” gledalaca, kako je neretko pominjano u komentarima.

Glumac Dragan Mićanović izjavio je da mu je bila čast da igra monaha Savu, kasnije prvog srpskog arhiepiskopa i sveca:

– Ovo je bila prava avantura, pionirski posao za većinu nas glumaca, jer smo se prvi put sreli sa epohom na filmskom setu.

Gordan Mihić istakao je da je u snimanje serije uložen veliki trud i napor, kao i da su imali pomoć istoričara.

– Prezadovoljan sam. U nekim stvarima ekipa je prevazišla moja očekivanja, jer nisam mogao da verujem da će se na takav način, s toliko dubine i neke epske snage, projekat uraditi do kraja – zadovoljan je Mihić.

Reditelj Marinković naveo je da su uspeli zahvaljujući profesionalnom iskustvu i energiji, ali i ličnoj borbi i motivaciji svakog člana ekipe.

– Imao sam poštovanje prema temi, jer se tu sreću i legenda i mitologija – istakao je Marinković.

U ulozi Stefana Prvovenčanog je Vojin Ćetković, koji je kritike na račun pilot-epizode ocenio dobrim, jer se mnogo ljudi uključilo u polemiku o našoj istoriji.

ČINjENICE

SERIJA je snimana na 230 autentičnih lokacija s 222 glumca i 2.700 statista i kaskadera, a govori o dinastiji koja je izdejstvovala samostalnost srpske države i crkve. Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, a u ostalim uloga su Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović…

Izvor: novosti online

Popularno