Connect with us

Svijet

Počela blokada Telegram Messengera u Rusiji

Published

on

Ruska Federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor saopštila je dan je danas počela s blokadom Telegram Messengera u toj zemlji, čime sprovodi odluku suda od prošle nedjelje.

Roskomnadzor je u saopštenju postavljenom na veb sajtu naveo da je poslao telekomunikacionim operaterima obavještenje o blokadi servisa, prenio je Rojters.

Moskovski sud, naime, blokirao je pristup Telegram mesendžeru u Rusiji 13. aprila, jer nisu nisu htjeli da pruže Ruskoj Federalnoj službi za nadzor komunikacija “ključeve” za dešifrovanje poruka, izvjestio je Tass.

Sud je presudio da se moraju ispuniti zahtevi Roskomnadzora, koji je zatražio od kompanije Facebooku da objasni kako se pridržava ruskog zakona o lokalizaciji podataka.

Roskomnadzor je ranije najavio da će u drugoj polovini ove godine ispitati koliko se Facebooku pridržava ruskog zakona i saopštio da je od Facebooka zatraženo i obrazloženje zašto je pojedinim ruskim medijskim organizacijama ograničen pristup nalozima na toj društvenoj mreži.

Telegram je aplikacija za dopisivanje, slična je WhatsApp-u, a napravio je Pavel Durov, osnivač ruske verzije Facebook-a, VKontakte.

Izvor:Nezavisne

Popularno