POBRKANI INTERESI Dačić: Glasanjem za nezavisnost Kosova nestaju argumenti protiv NEZAVISNOSTI RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost samoproglašenog Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

FOTO: Srpskainfo/DJORDJE SAVIC/EPA

Time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost. Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost – naveo je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu sa Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, napravilo grešku jer proglašenje nezavisnosti samoproglašenog Kosova nije povezalo sa nezavisnošću Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, jedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu je da bude povezivanje tog pitanja nezavisnosti takozvanog Kosova sa Republikom Srpskom.

Dačić je rekao da je glasanje o nezavisnosti Kosova u Predsjedništvu BiH uslijedilo pošto je ministar spoljnih poslova (samoproglašenog) Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministru inostranih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova, čime je zloupotrijebila dogovor iz Vašingtona.

On je dodao da ne vjeruje da je pitanje priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova stavljeno na dnevni red Predsjedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocijenio da je to “dio jedne druge politike”.

Dačić je rekao da Evropa zapostavlja činjenicu da SDA Bakira Izetbegovića decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića.

– Oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije. Ta politika u jednoj rečenici glasi – ne može se ostvariti islamska država dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije sa drugim oblicima društvenog života – rekao je Dačić za TV “Pink”.

Dačić je za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao da je “figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana”.

Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak, 17. septembra, za priznanje nezavisnosti Kosova, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram