Connect with us

Bosna i Hercegovina

POBEGAO SAM IZ JUGOSLAVIJE U VREME SLOBE, A SAD BEŽIM IZ BRITANIJE GLAVOM BEZ OBZIRA: Učimo nemački, pare smo već sklonili u Švajcarsku… Atmosfera me podseća na vreme uoči sloma SFRJ!

Published

on

LONDON – Programer poreklom s područja bivše Jugoslavije odlučio je da napusti Veliku Britaniju posle deset uspešnih godina zbog nesigurnosti i “bezumnog plemenskog ponašanja” uzrokovanog britanskom odlukom da napusti Evropsku uniju.

Kako javlja Gardijan, stručnjak za IT kog su, radi zaštite identiteta, nazvali Jan, već je osnovao firmu u Švajcarskoj i kaže da su mu tamo obezbeđeni svi uslovi.

FOTO: AP

Kao jedan od razloga za odlazak iz zemlje, Jan je istakao pad vrednosti britanske funte koja mu je, rekao je, “ubila” posao. Naime, zbog pada funte uzrokovanog Bregzitom značajno su mu porasli troškovi saradnika koje angažovao u Rumuniji i Indiji.

Iako u Engleskoj žive čitavu deceniju, 42-godišnji Jan i supruga odlučili su da se presele jer, kako su rekli, “ne žele da budu zarobljeni na ostrvu koji zapada u stanje bezumnog plemenskog ponašanja”. Gardijan piše kako njegova priča odražava borbu mnogih vlasnika malih i srednjih preduzeća koji su pogođeni kolapsom vrednosti valute nakon referenduma, na kojem je britanska većina izabrala Bregzit.

Ističu kako je Janova firma vrlo uspešna, te sarađuje s vodećim svetskim IT firmama.

Popularno