Peruanski arheolozi pronašli drevni reljef star oko 3.800 godina

Arheolozi su u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Karal, za koji se vjeruje da je star oko 3.800 godina.

FOTO: N1

Mural je pronađen na arheološkom nalazištu Vičama, sjeverno od Lime, piše BBC.


Reljef prikazuje žabu u ljudskom liku.


Dr Rut Šejdi Solis, direktorka Arheološkog lokaliteta Karal (ZAC) vjeruje da scena prikazuje najavu dolaska kiše, i da svjedoči o značaju vode u kriznom razdoblju. 


Kazala je i da novootkriveni murali, koji predstavljaju lokalne klimatske promjene, ukazuju na potencijalni razlog nestanka drevne civilizacije. 


Dodaje da su u andskoj civilizaciji žabe predstavljale vodu te da lik koji se nalazi ispod njih predstavlja ljude koji željno iščekuju padavine jer one omogućavaju nastavak života. 


U blizini su otkrivena i četiri reljefa koji prikazuju ljudske glave okružene zmijama i arheologe podsjećaju na velika zrnja sjemenja s ljudskim licem.


Naučnici su objasnili da su ti reljefi vjerovatno nastali u razdoblju oskudice i gladi. 


Arheologinja Tatijana Abad na konferenciji za novinare je rekla da reljefni prikazi vjerovatno predstavljaju krizno razdoblje kroz koje su prolazili tadašnji stanovnici tog područja. 


Arheološko nalazište Vičama nalazi se u pokrajini Huaura u današnjem Peruu. Iskopavanja su počela 2007, a naučnici vjeruju da je na tom mjestu živjela drevna civilizacija koja se bavila poljoprivredom i ribarstvom. 


Kažu da lokalitet neprestano otkriva nove informacije o drevnoj civilizaciji, poput naprednog plana grada i arhitekture. 


Karal je najstarije pretkolumbovsko naselje južnoameričkih kultura. Nalazi se u dolini rijeke Supe, blizu grada Supea u peruanskoj pokrajini Baransi.


Naselje Karal pripadalo je kulturi Norte Čiko (9210. pne - 1800 pne) koja je razvila i najstariju američku civilizaciju oko 3000. godine pne.


Ovaj arheološki lokalitet pokriva površinu od preko 60 hektara, a od 2600. do 2000 pne, na tom području živjelo je oko 3.000 stanovnika. 


Premda u okolini postoje i ostali gradovi kulture Norte Čika, koji takođe polažu pravo na titulu najstarijeg naselja obje Amerike, Karal je najveći i najistraženiji lokalitet. 


Nalazište je na Uneskovoj listi kulturne baštine od 2009.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram