Pendeš: Svi zadaci izvršeni u očekivanoj mjeri

SARAJEVO - Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH, uprkos nedovoljnim finansijskim sredstvima, u ovoj godini izvršili su sve zakonom propisane zadatke u očekivanoj mjeri, izjavila je večeras u Sarajevu ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH i 13 godina od formiranja ove institucije, Pendeševa je istakla da je neophodna modernizacija Oružanih snaga kako bi BiH imala snage koje su sposobne da reaguju u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, vrše deminiranje zemlje, ali i učestvuju u mirovnim operacijama širom svijeta.

Ona je rekla da od NATO-a očekuje pozitivne vijesti prilikom razmatranja napretka BiH na putu ka Sjeveroatlantskom savezu.

"Zadržali smo i visok nivo saradnje sa Euforom u oblasti obuke i jačanja sposobnosti Oružanih snaga, te smo ostvarili i prepoznatljivu participaciju u raznim međunarodnim odbrambenim i bezbjednosnim strukturama", ukazala je Pendeševa.

Kada je riječ o izgradnji integriteta u odbrambenom sektoru, Pendešova je naglasila da je posljednjih nekoliko godina posebna pažnja posvećena pitanju prevencije i suprotstavljanju korupciji.

Pendeševa je navela da u narednoj godini očekuje dodatno intenziviranje implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i aktuelizaciju pitanja povećanja budžeta Ministarstvu odbrane.

Prema njenim riječima, među najvećim prioritetima Ministarstva odbrane su i aktivnosti na realizaciji "talinskog uslova" vezanog za aktiviranje Akcionog plana za člansto u NATO (MAP), naglasivši da ovo ministarstvo preduzima sve korake iz vlastite nadležnosti na knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine.

Nakon uvodnog obraćanja Pendeševe upriličen je koncert studenata muzičkih akademija iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, vojnih orkestara Oružanih snaga BiH i američkih vazduhoplovnih snaga.

Svečenoj akademiji prisustvovali su predstavnici institucija vlasti u BiH, međunarodni zvaničnici i članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života, te najviši zvaničnici odbrambenih struktura u BiH.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram